m
Popular Posts
Follow Us
FőoldalHírekNe dobd el, VIDD vissza!

Ne dobd el, VIDD vissza!

Január elsejétől él az új üvegvisszaváltási rendszer, mutatjuk a részleteket!

Az intézkedés célja, hogy Magyarország is elérje a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát 3 éven belül.

Hogy ez mit jelent? Mutatjuk!

A rendszer lényege, hogy minden 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után, az úgynevezett egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban. Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Mire figyelj?

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

A visszaváltás minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben kötelező lesz, de önként bármelyik kisebb üzlet is csatlakozhat a rendszerhez. A csatlakozó üzletekben egy-egy olyan automata berendezésbe lehet majd bedobálni a palackokat, amelyek ellenőrzik, hogy a bedobott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése, és nincs-e megsérülve.

A kötelező visszaváltás során csak azokat a palackokat és üvegeket válthatod vissza, melyek csomagolásán ott szerepel a MOHU speciális jelölése. Ez lesz ugyanis az a kód, amelyet az országszerte, a különféle boltokban felállított automaták beolvasnak, majd a beszkennelés után kapja meg a vásárló a palackonként visszajáró összeget.

Egyes palackokon még nem szerepel a MOHU jelölése, ezek nem is visszaválthatóak. A palackvisszaváltás első, átmeneti időszaka 2024. június 30-ig tart, ez idő alatt kell a gyártónak átállni az új rendszerre, például ennek megfelelő címkékkel ellátni a palackokat és csomagolásokat. Tehát még találkozhattok olyan palackokkal, amelyeknek még nem lesznek visszaválthatóak, de 2024 júliusától ennek vége lesz.

A nem visszaváltható palackokat tilos az automatákba dobnod, mert meghibásodást, károkat is okozhatnak.

Ennél fogva nem lehet majd visszaváltani.

 • a 0,1 liternél kisebb és
 • a 3 liternél nagyobb, valamint
 • az újratölthető palackokat sem.
 • Utóbbiakat a megszokott módon kell az üzletekbe visszajuttatni.

Ne nyomd össze a palackot!

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

A legfontosabb kérdések és válaszok az üvegvisszaváltásal kapcsolatban!

 1. 1. Milyen csomagolások után kell majd betétdíjat fizetned?

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik majd. Vagyis a palackozott üdítők, üveges és fémdobozos üdítők és alkoholos italok döntő többsége betétdíjas lesz. Ezeken kívül a gyártók és a forgalmazók más termékeket is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek.

 1. Lesznek kivételek?

Igen, a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre és azokra a termékekre sem, amikből évente kevesebb, mint 5000 darabot gyártanak.

 1. Mennyi lesz a betétdíj?

A nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forintot kell majd fizetned. A többször használható csomagolások, újratölthető palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza majd meg. A termékek csomagolását később ugyanennyiért lehet majd visszaváltani az erre szolgáló automatákban.

 1. Hol lesznek ilyen automaták?

A rendelet értelmében visszaváltó automaták lesznek minden 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. Emellett kötelező visszaváltási helyet kialakítani azokon a településeken, ahol 1000 főnél többen élnek.

 1. Mikortól lép életbe a törvény?

2024 januárjában kezdtek el megjelenni az újfajta betétdíjas termékek a polcokon. Ezt követően még pár hónapig lehet majd betétdíj mentes termékekkel is találkozni a boltokban.

FONTOS, hogy az üres palackoknak visszaváltásra alkalmas állapotban kell lenniük. Ez annyit takar, hogy nem szabad őket összenyomni, és a vonalkódjának olvashatónak kell lennie.

A palack betétdíjának visszatérítésére több lehetőséged is kínálkozik a jövőben.

 • Utalvány: A visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre válthatod az adott üzletben vagy üzletláncban.
 • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető alkalmazásban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.
 • Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díjat jótékonysági szervezet részére is felajánlhatod az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

Forrás: https://www.mohu.hu/media/hirek/2024-januar-1-tol-uj-italcsomagolas-visszavaltasi-rendszer-lesz-magyarorszagon.html

Információ a csatlakozni szándékozóknak: továbbra is folyamatosan regisztrálhatnak a MOHU-nál azok a kiskereskedelmi egységek, akik önkéntesen szeretnének csatlakozni a rendszerhez. A regisztrációra és annak keretében a gépigények leadására elektronikus úton, a MOHU MOL által biztosított partnerportálon van lehetőség. A regisztráció menetéről és a határidőkről a www.mohu.hu  weboldalon olvasható részletes információ.

Az alábbi jelöléseket kell tehát keresned 2024. január 1. után a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

Az egyutas és a többutas italcsomagolás jelölése, forrás: MOHU

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4024 Debrecen, Piac utca 20. 211. szoba.
Ökomenedzser: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511-408