m
Popular Posts
Follow Us
FőoldalCsaládi magazin„Mienk itt a tér…”

„Mienk itt a tér…”

A „grund” fogalmát még senki nem terjesztette fel a hungarikumok listájára, de ha valakinek eszébe jutna, bizonyára sok támogatót találna. Ezek a beépítetlen területek, foghíjtelkek nemcsak játék helyszínéül szolgáltak a városi gyerekeknek, hanem közösségi térként is funkcionáltak, és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című könyve megjelenése óta tudjuk, hogy élni-halni lehetett értük.

A múlt évszázadban – főleg a háborúk sajnálatos következményeként – sok üres telek tarkította a belvárosi utcákat. Ezeket vették birtokukba a leleményes gyerektársaságok, és rúgták a bőrt naphosszat, vagy titkos találkozókat tartottak itt. A világirodalomban sok helyen olvashatunk a nagyvárosi utcagyerekekről, de a grundok világa tipikusan magyar jelenségnek számít. Sok művész, tudós vagy éppen focista pályája kezdődött valamelyik grundon.

A tudatos városrendezés, a folyamatos beépítések miatt mára szinte teljesen eltűntek a grundok. Szerepüket a játszóterek voltak hivatottak átvenni, de ezek éppen azt az intimitást vesztették el, amit a grundok képviseltek. A grundnak megvoltak az egyedi szabályai, normarendszere, hierarchiája, olyanok voltak, mint egy-egy kis birodalom.

Józsán ezzel a folyamattal éppen ellentétes törekvésnek lehettünk tanúi az idei évben. Itt nem elvették a grundot a gyerekektől, hanem kaptak egyet, ahol sportolhatnak, kikapcsolódhatnak, közösségi összejöveteleket tarthatnak. Májusban hivatalosan megnyitotta kapuit a Józsai Grund, ami sportközpont és közösségi tér is egyben. Egyesíti a régi grundok minden előnyös tulajdonságát: nincs forgalmas helyen, biztosított a nyugalom és a jó levegő, többféle szabadtéri sportra alkalmas minden korosztály számára, ugyanakkor megfelel a modern kor követelményeinek is: műfüves focipályák, strandröplabda-pálya, játszótér, pingpongasztalok, főzőhelyek, társalgó, korszerű öltözők, és vizesblokk szolgálja az ideérkezőket.

A májusi nyitás óta folyamatosan vannak foglalások az A pályán, és emellett a B pályát pedig díjmentes használhatják és használják is örömmel a józsai gyerekek– tudtuk meg a Grund üzemeltetőjétől. Elmondták, hogy népszerű a strand röplabda pálya és a ping-pong asztal is. Többször előfordult a nyár folyamán, hogy miközben a család egyes tagjai rúgták a bőrt a pályán, addig a család többi tagja a főzőhelyen serénykedik, rotyog a pörkölt, a paprikáskrumpli vagy slambuc. Majd az ebéd után a szülinapi torta elfogyasztására is sor került a Grundon büféterében. A Grundon pályát foglalni és fizetni kizárólag online módon, a Grund Applikáció segítségével lehet. Eddig több százan töltötték le, mely a foglaláson kívül alkalmas józsai hírek olvasására is.

A nyitás óta eltelt időszak tapasztalatairól érdeklődtünk Őri Krisztiántól, a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület (Józsai SZTSE) és a Hajdú Bushido Karate Sportegyesület elnökétől.

-A gyermeknapi átadást követően már itt tartják az edzéseket. Hogy sikerült „belakni” a Grundot az elmúlt hónapokban?

-A nyári szünetben, az iskolák zárása után a karate edzéseink teljesen átkerültek ide a sportközpontba. Heti 3 alkalommal tartjuk őket életkorok szerinti csoportbontással, Jámborné Molnár Éva és Jámbor István 1. Dan, feketeöves edzők vezetésével. Kihasználjuk a szabadtéri edzések előnyeit. A nyitott edzőtér odavonzza a nézelődőket, a gyermekeiket váró szülőket, és volt már rá példa, hogy éppen emiatt kapott kedvet valaki, hogy beiratkozzon az edzésekre. Rossz idő esetén sem lazsálunk, olyankor videóelemzéseket tartunk, a társalgóban elhelyezett kivetítőn nézünk meccseket, formagyakorlatokat, és kielemezzük. Működik továbbá a kézilabda szakosztály Simonyi Ferenc vezetésével, és a labdarúgás Szabó Béla irányításával. Mindkét labdasport nagy szerepet játszik az utánpótlás nevelésben. Most készülünk az óvodákba, iskolákba toborzásra, mert be szeretnénk indítani a szivacskézilabdát a kicsiknek, ami játékosan szeretteti meg a kézilabda sportot a gyerekekkel.

-Azt mondják, hogy a sport közel hozza az embereket egymáshoz, nagy közösségépítő ereje van. Működik ez Józsán is?

-Természetesen. A tagjaink nemcsak sporttársak, hanem barátok is. Nemcsak a gyerekek, hanem a családjaik között is szövődnek barátságok. A Grund szabadidős összejövetelek megtartására is alkalmas. Már háromszor rendeztünk családi napot, volt babgulyás és slambucfőzés, szalonnasütés, flekkensütés. 70-en, 100-an is eljönnek egy-egy ilyen alkalomra, amikor kötetlenül lehet beszélgetni, röplabdázni, pingpongozni. Most az őszi karate bálra készülünk, amit a közösségi házban tartunk, de egyszer talán majd lehetőség lesz a Grundon is ilyen nagyszabású rendezvény megtartására. Ezen kívül kifelé is nyitunk, más közösségekhez kapcsolódunk. Nagyon jó a kapcsolatunk a DEAC-cal, 14 igazolt versenyzőnk van náluk, és az edzők között is jó az együttműködés. Igyekszünk elérni a távolabb lakókat is, járnak hozzánk Debrecenből, Zelemérről, Hajdúböszörményből is. Vannak határon túli kapcsolataink Margitáról, Kovásznáról. Nagy vágyunk egy közös nyári sporttábor megszervezése.

A Józsai Grund tehát éli pezsgő mindennapjait. Igaz, hogy itt nem a homokbombáké lesz a főszerep, de évtizedek alatt legendák szövődnek köré, mint a Pál utcai grundhoz, és sok kedves emléket őriznek majd róla emlékezetükben azok, akik idejárnak sportolni, a szabadidejüket hasznosan eltölteni.