A vírus elleni közvetlen küzdelem mellett a méz, a virágpor és a propolisz is serkenti az immunrendszer működését, az antitestek termelődését, az immunsejtek érését, valamint a veleszületett és a tanult immunválaszok megjelenését.
A MÉZ közismert termék a természetgyógyászatban. Egyre több tanulmány támasztja alá használatának létjogosultságát az egészségügyben. A mézben található flavonoidok (pl. a kvercetin és származékai) vírusellenes hatást mutattak az influenzavírus, a humánrhinovírus, metapneumovírus és béta koronavírus esetén. E vírus szaporodosának kulcsfehérjéje az ún.cisztein proteáz. Ez az enzim felel azoknak a vírus életképességét szempontjából fontos fehérjéknek a kialakításáért, amelyeket a vírus genetikai állománya kódol s jelentős befolyással bír a vírus szaporodását illetően. Eredményes gátlása tehát jelentős mértékben csökkentheti a vírus terjedését. 2020ban végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a mézben és a propoliszban található vegyületek (3-feniltejsav, koffeinsav-fenetil-észter, lumikróm, galangin, krizin és koffeinsav) gátlólag hatnak a koronavírus kulcsfehérjéjére, ezzel is csökkentve annak szaporodási képességét. A laboratóriumi vizsgálatokon túl klinikai vizsgálatok is készültek a méz koronavírus elleni hatásának megerősítésére.
A propoliszt a méhek a rügyekről gyűjtik és mirígyváladekukkal keverik össze. Számos kutató vizsgálta a propolisz immunrendszerre gyakorolt hatását.
A PROPOLISZ tumornövekedésre gyakorolt hatásának vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a propolisz immunrendszert befolyásoló hatást mutatott a fehérvérsejtek egy csoportjára, a makrofágokra amelyek az idegen anyagok bekebelezéséért felelősek. A súlyos heveny légúti tüneteket kiváltó vírus jellemzően a légzőszerveket támadja meg. A propolisz légzőszervi betegségekre gyakorolt hatását számos kutatócsoport vizsgálta. A vizsgálatok bizonyítják, hogy a propolisz hatékonyan alkalmazható belső fül és a felső légutak idült és heveny gyulladására, a gége és a mandulák gyulladására, valamint tuberkolózisra és asztmára.
A MÉHPEMPŐ egereken végzett vizsgálata estén bizonyítható, hogy a méhpempő jelentős mértékben képes fokozni az ellenanyagtermelést és növelni az antitest számát.
A VIRÁGPOR is közismert immunerősítő, hiszen fehérjékben, aminosavakban és vitaminokban rendkívül gazdag, szabadgyök-megkötő képessége rendkívül nagy. 2004-es vizsgálatok kimutatták, hogy a virágporban található polifenolos vegyületek hatékonyak az emberi koronavírusok ellen ugyanis képesek gátolni a koronavírus kulcsfeherjéjének működését.
A kutatási eredmények ösztönzőek a méhészeti termékek mindennapos fogyasztására, alkalmazására vonatkozóan, hiszen kimondottan hatékonyak nemcsak a felső légúti tünetek kezelésében, de az immunrendszer megfelelő védekezésének kiépítésében is.
Szívből ajánlom családi vállalkozásunk termékeit!
BARNA MÉHÉSZET 06-20/520 5393
Nagy Mónika természetgyógyász 06-70/361-9338
