m
Popular Posts
Follow Us
FőoldalCsaládi magazinA családdá válás nehézségei

A családdá válás nehézségei

Szerelem, házasság, család. Talán ez az a csoda hármas, amire egész életében készül nő és férfi.

Van, aki jobban, van, aki csak simán elfogadással. Van, aki kislánykora óta tervezi az esküvőjét, és van olyan is, aki abszolút férjhez menni sem akar, vagy épp sosem akar megnősülni. Mégis, előbb vagy utóbb a legtöbb ember eljut a családala­pításhoz. Izgalmas készülődés, csodálatos várakozás, sok-sok különleges, közös él­mény.

A baba születése egy csoda, amit leírni sem lehet, csak megélni. Azonban amikor megszületik, és telnek a napok, múlnak a hetek, a friss szülők feleszmélnek, hogy mennyire megváltozott minden. Édes változás ez, mégis nagyon nehéz. Rengeteg le­mondás, amelyre nincs felkészülve a fiatal anya és apa.

Az anya nem érzi magát nőnek, csak anyazombinak, aki levegőt sem vehet a sok te­endője közben, az apa pedig kétlábon járó pénzeszsáknak, akinek nincs más feladata, csak a család fenntartása. Nincs meghitt romantika, nincs átaludt éjszaka, nincsenek spontán kirándulások, kényelmes hétköznapok…

Csak a családi mókuskerék, a megváltozott, fenekestül felfordult élet, a nincs idő semmire érzés, és a kimerültség. A szülők úgy érzik, hogy mindenről le kell mondani. Így kell ennek lennie? Tényleg mindenről le keli mondania a friss szülőknek?

Mire kell odafigyelni a családdá válás során?

1. Megváltoznak a szerepek, feladatok

Sokszor eszébe sem jut az embernek, hogy amikor a család szerkezete változik, akkor újra át kell beszélni a szerepeket, feladato­kat, hiszen minden megváltozik a gyermek, gyermekek érkezésével. Érdemes a legap­róbb részletekig átgondolni, kinek mi az új feladata: az autószerelő felhívásától, a kuka kiürítésén át, a gyerekruha kimosástól a cumisüveg elmosásán át célszerű mindent megszervezni magunk között, és átbeszélni, így senki sem érzi majd azt, hogy túl sokat vár el a másik tőle, vagy hogy minden az ő nyakában van. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy társak vagyunk, nem pedig egymás és a család rabszolgái!

2. Segítség kérése

Amikor azt látjuk, hogy túl sok a feladat, és nem bírjuk a házastársunkkal, akkor kérjünk segítséget. Nem kell szégyellni, ha valamire már nincs energiánk. Sőt! A jól működő cégek is kiszervezik a munkát, nem kell ezt másképp az otthonunkban sem. Hasznos lehet az online bevásárlás is, hiszen rengeteg „melót” vesz le az ember válláról, de merjünk a nagyszülőktől, barátoktól is segítséget kérni. Olykor egy taka­rítónő, vagy bébiszitter a világot válthatja meg!

3.  Napirend és tervezés

Amint megszületik a gyermek, automatiku­san kialakul, ki fog alakulni egy napirend. Első körben ez adja a tervezés alapjait, és ezáltal a biztonságot is a babának és az anyának is. Éppen ez a napirend adja meg azt a keretet is egy-egy napnak, amiben tervezni tudunk. Beszéljük át párunkkal, hogy melyik nap, mi­lyen feladatokat kell elvégezni, ki mikor megy postára, drogériába, vagy éppen ki mikor fek­teti a gyermeket, gyermekeket, ki intézi adott nap a vacsorát…

4. Kommunikáció

A családon belüli kommuniká­ció felértékelődik, amikor való­ban egy család leszünk. Ha nem beszélünk az érzéseink­ről, a mindennapjainkról, akkor csak gyűlik, gyűlik a feszült­ség, amiből később egy atom­bomba robbanás lesz. Egy-egy ilyen kitörés hosszantartó se­beket okozhat, amik egyálta­lán nem segítik a kiegyensú­lyozott házasságot. Érdemes az együttműködő kommunikációt gyakorolni, sokat segíthet a mindennapok­ban. Kevesebb feszültség, több szeretet, több energia.

5. A gyermeknevelés

Sok szülőpár nem is beszéli át a gyermekne­velési nézeteit. Ez azért nagyon fontos, mert a legtöbb konfliktus ebből fakad. Ha minden körülmények között ugyanazt tudjuk képvi­selni, és ki tudunk állni a gyermeknevelésben a másikért, sőt támogatni tudjuk, akkor sok­kal könnyebb lesz mindenkinek. Az egyetértés szintén kevesebb konfliktust szül. Ha va­lamiben nem értünk egyet, akkor pedig le kell ülni, pro és kontra érveket hozni, és ki­alakítani a közös stratégiát.

6. Én-Idő

A családi életben sokszor probléma, hogy ki­nek mennyi ideje van saját magára. Akkor működik jól a rendszer, ha ez egyensúlyban van. Nem feltétlen jelenti azt, hogy percre pontosan ugyanannyi idő jár mindkét félnek, hanem inkább arra kell gondolni, hogy min­denkinek a harmonikus működéséhez járó Én-Idővel kell rendelkeznie. Ez egyénenként más. Fontos, hogy ebben támogassuk a tár­sunk, és segítsük egymást. Természetesen azt el kell fogadni, hogy amint családja lesz az embernek, az Én-idő lesz a legkevesebb. De törekedni kell arra, hogy mégis legyen, akár csak otthon egy esti, gyertyafényes für­dőzés, vagy egy könyv nyugodt olvasásának keretein belül.

7. Mi-idő

A házasság és így a család alapvető pillére a két szülő. Ha nincs harmónia, nincs egy­másra figyelés, összebújás, meghitt pilla­natok sorozata, akkor elindul az a belső fo­lyamat, amely képes szétszakítani a családot. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy töltsünk „édeskettesben” időt párunkkal. Hiszen ilyenkor tudjuk feleleveníteni, hogy annak idején miért is szerettünk bele a másikba, miért is vállaltuk a gyermekeket. Kell a közös kikapcsolódás.

Forrás: NOE levelek 2019 január-február, 310-311. szám