m
Popular Posts
Follow Us
FőoldalCsaládi magazinŐsz a konyhában

Ősz a konyhában

Birsalmából sok mindent lehet csinálni, íme három recept: birsalma sajt, birsalmás kacsa, birsalma lekvár.

A természet minden évszakban kitűnően gondoskodik rólunk: az idénygyümölcsök és zöldségek mindig épp azokat a tápanyagokat tartalmazzák, amire abban az évszakban szükségünk van. A lédús, kevés kalóriát tartalmazó dinnye ideje lejár, ősszel azok a termések érnek be, amik felkészítik a szervezetünket a következő hűvös, fényszegény időszakra. Ilyenkor jön el a szilva, birs, alma, sütőtök, szőlő, dió szezonja. Hosszabb tenyészidejük miatt több tápanyagot, vitamint sűrítenek magukba, és ezzel erősítik az immunrendszerünket. Érdemes ezekből minél többet felhasználni az ételeink elkészítésénél, hogy betegségek nélkül vészeljük át a telet. Most a kissé háttérbe szorult, de nagyon egészséges, és sokféleképpen elkészíthető gyümölcs, a birs felhasználásához adunk tippeket.

Megfőzve készülhet belőle kompót, leves, de összeturmixolva, kevés vízzel felengedve ivólé is.

Érdemes kipróbálni a birsalmasajt készítését is, biztosan a család kedvence lesz. Íme, így készül:

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, az főzés után sokkal könnyebb).
  2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
  3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
  4. A birsalmapürét vastag falú lábasban kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. Ennek mennyisége a gyümölcspüré súlyának 60-80%-a legyen – ízlés szerint. A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
  5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját, kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. Néha megfordítjuk, hogy egyenletesen száradjon. Zsírpapírba csomagolva sokáig eltartható, és a száradással egyre finomabb lesz.

A birsalma nagyon jól illik a sültekhez is. Kipróbálhatjuk például kacsával, az elkészítése nagyon egyszerű:

  1. A megtisztított egész kacsát belülről besózzuk, megborsozzuk, és a belsejét telerakjuk megtisztított birsalma szeletekkel.
  2. Tepsibe fektetjük, és köré rakjuk a megmaradt birs szeleteket. Aki szereti, néhány szegfűszeget is rakhat közé.
  3. Kevés olajat és vizet teszünk hozzá, és időnként locsolgatva pirosra sütjük.
  4. Ha megsült, kiszedjük belőle a birsalmát, összetörjük, hozzáöntjük a sült szaftját, sűrűre főzzük a szószt, és a sült mellé tálaljuk.

S végül egy klasszikus, a birsalma lekvár.

Hozzávalók:
2 db 1 literes üveg
1 kg birsalma
700 gr cukor
400 ml Víz
1 db citrom leve
1 késhegynyi szalicil

Először jól megmossuk a birsalmákat. A lekvárhoz a birsalmát héjával együtt felcikkezzük. Feltesszük főzni egy kevés vízzel puhára, főzzük. A vizet és a cukrot összekeverjük és odatesszük főni, amíg egy homogén szirupot nem kapunk. A megfőtt birsalmát leturmixoljuk és utána adjuk hozzá a szirupot és a citromlevet. A főzés ideje kb. 35-45 perc között mozoghat. Amikor a lekvárunk jól összeállt akkor van kész.

Lefedjük és kívülről kevés szalicilt tegyünk a celofán tetejére majd tetővel zárjuk le. Száraz dunsztba tesszük, de aznap is fogyasztható.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!