Hírek

A XXI. század fehérjeforrása: a nyúl

Idén ősszel már 17. alkalommal került megrendezésre Józsán a nyúlfőző verseny, mely már egy igazi gasztrofesztivállá nőtte ki magát. Juráskó Róbert - aki a Nyúl Terméktanács elnöke – beavat bennünket nyúlhús fogyasztás kulisszatitkaiba.

Mi a feladata a Nyúl Terméktanácsnak?

Juráskó Róbert: Elsődleges célunk, hogy megismertessük a magyar lakossággal a nyúlhús fogyasztás előnyeit, és hogy havonta egyszer kerüljön a családok asztalára ebből a kiváló fehérjeforrásból. Az egyik legegészségesebb húsféleségről van szó, mivel a nyúlhús nagyon jó minőségű fehérjét tartalmaz. Gazdag esszenciális aminosavakban, viszont a zsír-, és koleszterintartalma ugyanakkor alacsony. Ideális fogyókúrázóknak, valamint szív- és érrendszeribetegségben szenvedőknek. Alacsony nátrium tartalma miatt különösen jó a magasvérnyomásúak számára. Húsa könnyen emészthető, így a betegek, a gyerekek, sőt a táplálékallergiások és a csecsemők is bátran fogyaszthatják.  Nem véletlen, hogy a német, svájci családok, a kórházak és a közétkeztetés is igencsak preferálja a nyúlhúst. Korábban hazánkban is sokkal magasabb volt a fogyasztás, azonban a háztáji nyúltartás megszűnésével a felhasználása is felejtésbe merült. 

Ha jól tudom, külföldön nagyobb népszerűségnek örvend a nyúl.

Igen, de hál istenek az olyan rendezvényeknek köszönhetően, mint a józsai „Csak Nyúl elnevezésű XVII. Debreceni Nyúlfesztivál” az utóbbi három évben sikerült megduplázni a hazai nyúlhús fogyasztást. Ez természetesen hatalmas siker, mégis ha a számokat vesszük górcső alá, igen csekély mennyiségről van szó. Míg Magyarországon 15-20 dkg az egy főre jutó átlagfogyasztás, addig más országokban ennek több tízszerese (olaszok, spanyolok, franciák, kínaiak), vagy akár százszorosa is jellemző lehet (pl. Máltán 15-20 kg!).

Otthon mennyire megoldható nyúlhús előállítása?

2017-ben indítottunk egy nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közreműködésével. A háztáji kistermelők buzdítása is célunk, hogy otthon, saját családjukat ellássák jó minőségű nyúlhússal. A család egész éves nyúlhús igényét néhány anyanyúl termelésével biztosítani lehet. Egy anyanyúl után éves szinten 40-45 utódot fel lehet nevelni normál takarmányozás mellett. Az évi 45 nyúl egy 110-120 kg-os süldő disznónak felel meg, de folyamatos, friss, egészséges húst jelent a család számára.

Hol érdemes nyúlhúst vásárolni és mennyibe kerül, ha mégsem vállalkoznánk nyúl tartásra?

Arra a kérdésre, hogy hol érdemes minőségi nyúlhúst beszerezni, nagyon egyszerű a válasz: a termelő tagjaink mindenütt egységes rendszerben dolgoznak. Mindenütt azonos a takarmányozás, illetve a tartáskörülmény. Gyakorlatilag minden beszerzési ponton ugyanazt a minőséget lehet beszerezni. A 0,5-1 kg konyhakész, vákuum-csomagolt, kis kiszerelési termékek nagyobb áruházláncok polcain elérhetőek (Lidl, Auchan, InterSpar). De fordulhatnak bármelyik húsnagykereskedőhöz is, hiszen itt, az egyéb húsok mellett általában a nyúlhús is beszerezhető. A választék igen széles: egésznyúl, egész nyúl darabolva, nyúl eleje, nyúl comb, nyúl lapocka, nyúl gerinc, nyúl file, nyúl máj. A nyúlhús féleségek vákuum csomagolt állapotában kerülnek értékesítésre. Például egy egész friss darabolt nyúl, 1,1-1,3 kilós, májjal és belsőséggel, egyenként csomagolva és előhűtötten, 2000-2500 forintért szerezhető be.

majoranns_nylcomb_720_720_01

Bede Róbert mesterszakács is nagy támogatója a nyúlfogyasztásnak, ráadásul ő szokott a zsűri elnöke is lenne a főzőversenyeken.

Igen, kampányukat Bede Róbert mesterszakács is segíti, akinek gasztro-blogja a megtalálható a Nyúl Terméktanács honlapján. Várhatóan december elején jelenik meg a népszerű séf szerkesztésében egy receptfüzetet, benne 7 különböző speciális nyúlétel-receptjével. Most az olvasóknak ebből szeretnénk egy recepttel kedveskedni, mely akár a karácsonyi asztalon is helyet kaphat. Jó főzést, és jó étvágyat kívánok!

 

Majorannás nyúlcomb vadasan mandulával, áfonyával és pirított kukoricalepénnyel 

Hozzávalók:
60 dkg csontozott nyúlcomb
1,5 dl száraz fehérbor
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/4 zellergumó
1/4 karalábé
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fagyasztott brokkoli
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl
1/2 dl tejszín
3-4 db babérlevél
1 db citrom
2 evőkanál friss kék áfonya
2 evőkanál tört, pirított mandula
majoranna

őrölt bors
olaj 

Kukoricalepényhez:

15 dkg kukoricadara
3 dl tej
3 dl víz
2 dkg vaj

őrölt bors 

 

A nyúlcombokat sóval, borssal, majorannával alaposan bedörzsöljük, spárgával rögzítjük. Kevés forró olajban elősütjük, kivesszük. Ebben az olajban cukrot karamellizálunk. Beletesszük a darabolt zöldségeket és a vöröshagymát. Babérlevéllel, borssal fűszerezzük, mustárral és sóval ízesítjük. Beleöntjük a fehérbort. Felöntjük vízzel és ebbe visszapakoljuk a nyúlcombokat. Figyeljünk arra nehogy túlfőzzük a combokat. Ha kell vegyük ki előbb és főzzük tovább a zöldségeket. A visszamaradt alapon annyi vizet hagyjunk, hogy amikor leturmixoljuk jó bevonóképességű mártást kapjunk. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, majd néhány perc alatt beforraljuk, citromlével ízesítjük. A kukoricalepényhez a tejet a vízzel, sóval, borssal felforraljuk. Beleöntjük a kukoricadarát és folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Vajjal kikeverjük és olajjal megkent tálcára terítjük. Hagyjuk megdermedni. Kívánt formákra vágjuk és kevés olajban megpirítjuk. Tálaláskor a mártásba helyezzük a húst, mellé adjuk a forró vajban átforgatott, forrázott brokkoli rózsákat, kukoricalepényt és mandulával, áfonyával megszórva kínáljuk.

nyl_csomagolt_comb_500_667