Hírek

Fókuszban a mélymulcs - kertművelés másképp

Gyakori téma manapság a környezetvédelem, de kevés szó esik a környezettudatos kertművelésről. Egy olyan kevésbé elterjedt módszerről olvashatnak, amelynek alkalmazásával nemcsak a levegő minőségén javíthatunk, de a kerti munkálatokkal is kevesebb időt kell eltöltenünk, ráadásul szemmel láthatóan kevesebb gyom nő majd kertünkben.

A tiltás ellenére sajnos számos háztartásban égetik el a kertben keletkező szerves anyagokat. Ez önmagukra és a környezetükben élőkre nézve egyaránt veszélyes, ugyanis az égetéskor kisméretű aeroszol részecskék (hétköznapi nevén szálló por) és egyéb légszennyező anyagok keletkeznek, melyek a levegőbe, majd az emberi szervezetbe jutnak. Ezek a szennyezőanyagok rövid távon főként légúti tüneteket okoznak (pl. köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés). Érdemes olyan alternatívát választanunk, ami egészségügyi és környezetvédelmi vonatkozásban is ideális módszer a megfelelő zöldhulladék-hasznosításra.

A komposztálás, mint zöldhulladék-hasznosítás

A komposztálás legnagyobb előnye, hogy a zöldhulladék égetés helyett (ami az erőforrás elpazarlását jelenti), tápanyag-utánpótlásra alkalmas anyagként hasznosul, így ez a legideálisabb módja a zöldhulladék-hasznosításnak.

Íme a technológia, amit Ön is könnyedén megvalósíthat otthonában: a mélymulcsos vagy más néven síkkomposztálásos kertművelés

A módszer alkalmazásával elhagyható a talajforgatás, vagyis az ásás, a kapálás, és kevesebbet kell locsolni. Mivel a gyomosodási nyomás minimalizálódik, kevesebb bosszúságot okoz a gyomok eltávolítása kertünkből. Ráadásul a növények egészségesen fejlődnek és tápanyag-utánpótló szerekre sem lesz szükség. Talaj- és növényvédelmi előnye, hogy a talajhőmérsékleti szélsőségek lecsökkennek, így a növényt kevesebb környezeti stressz éri.

A hagyományos komposztálás során a komposztálás folyamata egy kisebb kiterjedésű területen történik, ahol maximum másfél méter magasságban halmozzuk fel a zöldhulladékokat, majd az elkészült komposzt a potenciális területre kerül. A síkkomposztálás azonban kihagyja a folyamatból az ide-oda szállítást, a szerves anyagok komposztálása a későbbi felhasználás helyén történik. Síkkomposztáláskor 50-80 cm vastagságú szerves anyagot juttatunk ki, ezzel elegendő komposztálási hő keletkezik a növények csírázásához.

A szerves anyagnál figyelni kell a talaj apró szervezetei számára ideális szén nitrogén arányra (C/N 25-35/1). Ezen arányszám egyszerűen azt jelenti, hogy a kijuttatott anyag háromnegyed rész szénben és egynegyed rész nitrogénben gazdag anyagot tartalmazzon.
Szénben gazdag anyagok: papír, faág, faforgács, szalma. Ezek általában barnás, sárgás színű anyagok, tudományos nevükön rostos humuszképzők.
Nitrogénben gazdag anyagok: frissen levágott gyep, állati ürülék és gyomnövények. Ezek jellemzően zöld színűek, tudományos nevükön nyers humuszképzők. Fontos, hogy minden anyagot, ami a síkkomposztunkba kerül, 6 cm-nél kisebbre aprítsunk, így csökkentjük a komposztálás időtartamát.

A frissen lehullott falevél, vagy a 24 órás, friss lóalom (a szalma keveredik a ló trágyájával) olyan anyagok, amelyeknek közel ideális a szén és nitrogén aránya így önmagukban is ideális a kijuttatásuk 50-80 cm magas rétegben (nem kell külön az ideális C/N arány szerint kevernünk).

Ha elkészült az 50-80 cm-es rétegünk, javasolt ezt egy-két cm vastagságú szalma réteggel lefedni. Ezt a szerves talajtakarót ősszel, a fagyok beállta előtt érdemes kialakítani (október-november), és évente megismételni további egy-két cm vastagságnöveléssel (annyival növeljük, amilyen vastagságú az éves komposztálódott feltalaj). Októberben kialakított mélymulcsos kert esetén az ültetést májusban ajánlott kezdeni, amikor a komposztálódás folyamata kellően végbement.

melym_745

Mi az oka a mélymulcs jótékony hatásának? – Nézzük kicsit tudományosan!

A mélymulcsos technológia során kijuttatott szerves anyagnak köszönhetően megnövekszik a talajban az apró szervezetek száma, amelyek biztosítják a növények számára felvehető tápanyagutánpótlására szolgáló anyagok előállítását. Szükségtelenné válik a talajmozgatás is, ezt elvégzi helyettünk a természet, a talajban élő szervezetek.

A szervesanyag nedvességmegőrző képességének köszönhetően egyenletes vízmennyiséghez jutnak a növények és egyúttal a hőmérsékleti szélsőségek is alacsonyabbá válnak a mélymulcsos környezetbarát talajtakaró alatt.

Érdemes tehát váltani, ugyanis az égetés- és füstmentes módszernek köszönhetően hosszú távon nemcsak a környezetünket védjük, de egy termékenyebb és egészségesebb kertben teremnek majd az életerős növényeink. Ráadásul jóval kevesebb időráfordítással, hiszen a kerti munkálatok nagy részétől is megkíméljük magunkat.

 

mlym_kieg_465