Hírek

Ügyvéd válaszol – A jószomszédság életet és vagyont menthet

Rovatunkban ezúttal is a szomszédjogi vitákkal kapcsolatban adunk tanácsokat, hiszen továbbra is nagyon sok megkeresést kap Lukácsné Dr. Patakvölgyi Piroska ügyvédnő. Mivel ezzel a témával kapcsolatosan több cikkben is foglalkoztunk ezért összefoglalóan a következő tájékoztatást adjuk:

A birtokvédelemmel kapcsolatosan a DMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztálya és Debreceni Járásbíróság illetékes. Javaslom ezen eljárások keretében közvetítői eljárás igénybevételét a probléma megoldására, hiszen a hivatalos eljárások az egyébként sem jó szomszédi viszonyt még jobban elmérgesíthetik, a közvetítői eljárásban azonban lehetőség van a gondok megbeszélésére és a megoldás peren kívüli megtalására.

A békés egymás mellett élés alapelvének figyelembevételével a jó szomszédi viszony kialakítása nagyon fontos, azzal együtt, hogy minden szomszéd joga addig tart, amíg a másik szomszéd azonos jogát nem sérti. Korábban is írtam, hogy a szomszéd van legközelebb baj esetén, ezért a jószomszédság életet és vagyont menthet, több példa is volt már városrészünkben arra, hogy a szomszédok figyelmessége akadályozott meg betörést, mentett meg egyedül élő ember életét, ezért törekedjünk továbbra is arra, hogy egymás érdekeit, igényeit figyelembe véve éljünk együtt Józsán.

A lakossági összefogás, a jó szomszédi viszony, a polgárőrség munkája következtében lehet városrészünk biztonságos, nyugodt környezet az itt lakók számára.

flemle_263