Hírek

Már épül az új Böszörményi utat mentesítő út

Elsőként az egyetemi innovációs parkot és a Balmazújvárosi utat kötik össze, ezt az utat építik majd tovább a későbbiekben a 354-es főútig. Ez a beruházás a Debrecenbe bejutást is segíti majd.

Megkezdődött a Vezér utcai UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkot és a Balmazújvárosi utat összekötő új út építése – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Papp László polgármester.

Az egyetemi ipari parkban elsőként az IT Services talált otthonra. A cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, 1900 embert alkalmaznak Debrecenben. Ugyancsak ebben az ipari parkban építette fel a világ egyik legnagyobb alkatrészgyártó vállalata, a ThyssenKrupp a debreceni gyárát, aminek már a bővítését is elkezdték. Ugyancsak itt épül majd meg a Debreceni Egyetem Innovációs Központja, s szintén itt építteti meg az egyetem a leendő nemzeti oltóanyaggyár kísérleti üzemét, melynek része lesz egy kutatólabor is.

Az új utat a Balmazújvárosi út (33-as főút) és a Vezér utca keleti vége között építik meg, s Domokos Márton út lesz a neve. 

A Balmazújvárosi útról ha valaki a Metro áruház felé megy, a körforgalom után a játékkereskedésnél fordul le jobbra. Ez az útszakasz csak pár tíz méteren aszfaltozott, utána egy földút vezet tovább a Vezér utca keleti végének irányába.

A jövőben ezen a közel egy kilométeres szakaszon aszfaltúton lehet majd közlekedni, az út kétsávos lesz, mindkét sávját 3,25 méter szélességben aszfaltozzák le. Emellett kiépítik a közvilágítást és a csatornázást is megoldják majd. A beruházás az Új Főnix Terv része.

Papp László arról is beszélt, hogy az útépítést már tavaly szerették volna elkezdeni, ugyanakkor az Észak-nyugati Gazdasági Övezet (ahol a BMW új gyára épül majd fel) kialakítása miatt a beruházást ki kellett terjeszteni. Ezen út mellett halad ugyanis majd az Észak-nyugati Gazdasági Övezet ivóvíz- és szennyvíz nyomóvezetéke is, s a kettőt most egyben építik meg.

A két beruházás együttesen bruttó 840 millió forintba kerül, a város 58 millió forint önerővel járul hozzá a költségekhez.

A polgármester hozzátette, amikor elkészül az út, a ThyssenKrupp gyárának teherforgalmát erre az útra irányítják, így nem terheli majd a Vezér utcát.

A városvezető arról is beszélt, hogy az utat a későbbiekben továbbépítenék, egészen a 354-es főútig, azaz az elkerülőig, ezzel a Böszörményi utat is tehermentesíteni tudnák.

Egy rövid szakaszt az egyetem építtet meg, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig már tervezi a 354-es és a leendő út csomópontját. A csomópontot és a hátralévő 300 méteres aszfaltutat együtt építik majd meg. A lenti térképen az első ütemet pirossal, a későbbieket kékkel jelöltük.

mentest337_700_700

FORRÁS:

http://www.dehir.hu/debrecen/mar-epul-az-uj-ut-mely-tehermentesitheti-a-a-boszormenyi-utat/2019/07/25/