Hírek

Őshonos fákat ültettek

Egy több mint két hektáros területen márciusban vágták ki a rossz állapotban levő fákat a Tócó ér alsójózsai oldalán. A Mi kertünk mozgalom keretében ezek helyére ültettek őshonos csemetéket.

falt01_700

A Józsapark mögött, a Tócó-ér mentén található erdősávban a tájidegen fajok – javarészt nemesfűz és óriásnyár – életkora elérte a negyven évet. Már jóval meghaladták a biológiai koruk felső határát, valamint az erdészeti gyakorlatban meghatározott vágásérettségi kort, balesetveszélyt is jelentve a környező lakóházakra és az ott élőkre, közlekedőkre. Ezért ezeket a fákat 2019 márciusában kitermelték.

falt03_700

Azóta folyamatosan zajlik az erdőrészlet tereprendezése a vágástér takarításával, a tuskók eltávolításával és a talaj erdőtelepítésre való előkészítésével. A szeptemberre tervezett erdészeti fatelepítést megelőzően a Tócó-ér és a Szent György-templom irányába vezető, járdalapos út mentén lévő területen kedden a Józsán élő közösségek tagjainak segítségével megkezdődött 50 darab konténeres, két méter magas, őshonos juharfa ültetése ligetes elrendezésben.

falt02_700

- Józsa az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész, néhány éve adtuk át az új sportközpontot, tehát kedvelt, szeretett rész, bizonyosan azért, mert a legzöldebb, s mi ezt a vonását szeretnénk tovább erősíteni – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a keddi faültetésen.

falt04_700

- Nem ez lesz első sikeres faültetési programunk; fontos számunkra, hogy a jövő nemzedék is egészségesen és zöld környezetben élhessen itt, ezért csatlakoztunk a polgármester kezdeményezéséhez és a Mi kertünk elnevezésű akcióhoz – fogalmazott a programon Balázs Ákos, a városrész önkormányzati képviselője. „Szeretjük, ahol élünk, szeretjük Józsát, szeretjük azt a természeti környezetet, ami itt körbevesz bennünket. A Tócó-patak környezete pedig itt van Józsa központjában, és szerettük volna, ha itt igazi őshonos fák lehetnek. Ezt a munkát elkezdtük már néhány évvel ezelőtt a patak túloldalán, a játszótér környékén őshonos fákat ültettünk, és most teljes hosszában meg fog újulni az erdő” – nyilatkozta Balázs Ákos.

TOVÁBBI KÉPEK GALÉRIÁNKBAN!

Forrás: www.haon.hu

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/oshonos-fakkal-ujul-meg-a-jozsai-kiserdo-3427808/

Video és dehir cikk:

http://www.dehir.hu/debrecen/folytatodik-a-kiserdo-megujitasa-fakat-ultettek-a-jozsan-elok/2019/07/16/