Hírek

Újabb Kincsesláda nyílik Józsán

Felavatták a Fény Felé Esélycentrum Kincsesláda Műhelyét, és új lakóotthon is épül Józsán az értelmileg akadályozott fiatalok számára.

A Fény Felé Alapítvány 20 éve van jelen Józsán, amikor az első lakóotthonukat megépítették településünkön. A kezdeti nehézségek után mára, a sztereotípiákon alapuló előítéletek ellenére, a lakosság befogadta a kihívásokkal élő, szellemileg és fizikailag akadályozott fiatalokat, akik megtalálták helyüket a település közösségében. Az alapítvány dolgozóinak, és a gondozottak tenni akarásának köszönhetően teljes jogú tagjai lettek közösségünknek, jelen vannak a település életében.

kincseslada5_resize_700

Az odafigyelés, a támogatás és segítségnyújtás meghozta a gyümölcsét, hiszen évről évre sikerült bővíteni az alapítvány nyújtotta szolgáltatásokat: már nemcsak lakhatást, hanem fejlesztést, foglalkoztatást és nappali ellátást is nyújt a nehézségekkel élő fiataloknak az esélycentrum. A sikeres pályázatoknak és támogatásoknak köszönhetően társadalmi szerepvállalásuk is egyre erősödik.

kincseslada4_resize_700

Ennek új állomásához érkezett 2019-ben a Fény Felé Alapítvány, mivel a GINOP-5.1.7-17 pályázat elnyerésével 82 millió forint támogatáshoz jutottak, amit a lakhatás és foglalkoztatás fejlesztésére fordíthatnak. Az elnyert keretösszegből egy 12 fős új lakóotthon felépítésére nyílik lehetőség a Deák Ferenc utca 6. szám alatt. A 275 négyzetméteres épület alapkőletételét március 29-én tartották, amelyen jelen voltak az OFA Nonprofit Kft. és az ÉTA Országos Szövetségének képviselői, valamint az építkezés kivitelezői. Az ünnepélyes alapkőletételen egy időkapszulát is elhelyeztek a résztvevők, amelyben az utókornak üzentek. A jövő nemzedékeinek jókívánságokat, fényképeket, rajzokat, személyes gondolatokat helyeztek el, amit 100 év múlva lehet felbontani és megtekinteni.

kincseslada2_resize_700

Az alapkőletétel után a meghívott vendégek, a gondozottak a családtagjaikkal, valamint az alapítvány munkatársaival a Rózsástelep utca 24. szám alatt álló Kincsesláda Műhely új épületéhez vonultak. Itt kapott helyet a kézműves és asztalos műhely, ahol az értelmileg akadályozott emberek munkalehetőséget és társadalmilag is fontos, hasznos elfoglaltságot találnak. Dr. Suller Attiláné, a Fény Felé Esélycentrum vezetője elmondta, hogy a pályázati összegből lehetőség lesz a Kincsesláda Műhely fejlesztésére, az akadálymentesítés további kiépítésére. Céljuk a színvonal emelése, hogy piacképes termékeket állítsanak elő, és bővítsék termelésüket nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacokra is. Saját termékeik előállításánál már nemcsak hulladék alapanyagokból, hanem minőségi választékból dolgoznak, iparművészek, tervezők közreműködésével, és gazdasági társaságok részére bérmunkát is végeznek. Mindez csak hálózati formában valósulhat meg sikeresen, és ehhez a feltételek tökéletesen megfelelnek Józsán, ahol a centrumhoz közel helyezkednek el a lakhatást, a fejlesztést és a foglalkoztatást biztosító egységek.

kincseslada1_resize_700

Az épület avatószalagját Balázs Ákos önkormányzati képviselő vágta át, ezzel hivatalosan is megnyitva a Fény Felé Esélycentrum újabb épületét. Elismerését fejezte ki az alapítvány munkájában a közreműködőknek, mivel már 22 éve figyelemmel kíséri az itt folyó tevékenységet, és biztosította Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának további támogatásáról az alapítványt.

A nemzetiszínű avatószalagból minden résztvevő haza is vihetett egy kis darabot, ami nemcsak az erre a napra való emlékezést szolgálja, hanem egy elkötelezettséget is jelent egy jó ügy szolgálatában.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN!