Hírek

Mobil bölcsőde épülhet Józsán

Debrecen város önkormányzata pályázatot nyújt be a bölcsődei ellátás fejlesztésére – az erről szóló előterjesztést február 21-én szavazta meg a közgyűlés.

A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy a három éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a hatvanezret, figyelemmel arra, hogy a kisgyermekes nők foglalkoztatása az elmúlt évek folyamatos javulása ellenére is elmarad az uniós átlagtól és foglalkoztatásuk elősegítése munkaerő-piaci szempontból különösen indokolt.

Debrecen-Józsán régóta igény van bölcsődei ellátásra. A pályázat keretében a Gönczy Pál Általános Iskola ingatlanán alakítanák ki a bölcsődét. A projekten belül egy modern és egészséges helyszínt, környezetkultúrát és környezetet biztosító, a mai kor elvárásainak megfelelő 96 férőhelyes, négy egységes, nyolc csoportszobás, főzőkonyhát és irodai kiszolgáló egységet is magába foglaló, nettó 1300 négyzetméter alapterületű, úgynevezett konténer bölcsődét lehetne létesíteni.

Az előterjesztés hangsúlyozza: jelenleg Magyarországon nem jellemző a konténer bölcsőde, azonban van hazai referencia konténer óvodára, melynek kialakítása csupán az épület szerkezetében eltérő a megszokottól. A konténerek kialakítása lehetővé teszi, hogy a jogszabályoknak megfelelően megépíthető legyen az intézmény. Egy ilyen létesítmény nagy előnye, hogy a hagyományos szerkezetű épülethez viszonyítva az építési idő a harmadára csökkenhet.

bolcsode_700_700

Papp László polgármester a témához kapcsolódva elmondta: főleg skandináv területeken működnek konténerbölcsődék. A polgármester közölte, hogy lesznek bölcsőde felújítások is, és a későbbiekben ezt a konténerbölcsődét használják majd arra is, hogy a munkavégzés idején tudják biztosítani a férőhelyeket. Pacza Gergely városfejlesztési főosztályvezető hozzátette: ez több konténerből álló létesítmény lesz, ami megfelel a szabványoknak. A végső cél, hogy Józsán legyen egy bölcsőde, és a konténert majd tovább tudják vinni oda ahol szükség lesz rá.

Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta: sok fiatal család él Józsán és szívesen is költöznek ide. Számukra nagyon nagy segítség lesz a konténer bölcsőde. Szeretnének azonban egy hagyományos szerkezetű bölcsődét is, ami hosszú távon jelent megoldást. Erről egy korábbi közgyűlésen forrás átcsoportosítás okán már döntöttek a képviselők, amely azóta támogathatósági szempontból megkapta az engedélyt, így elkezdődhet az előkészítő munka. A hagyományos szerkezetű bölcsőde így már biztosan megépül, de addig a gyorsan telepíthető konténer bölcsőde jó megoldás lehet.