Hírek

Most hétvégén széki napok Józsán!

Pénteken 17 órakor Oláh Tibor Székiek című kiállításával kezdődik a Határtalanul címet viselő, Szék település népzenei hagyományait, népművészetét, táncait bemutató program a Józsai Közösségi Házban, majd szombaton 14 órától egészen hajnalig tart a zenés-táncos ismerkedés a határon túli vendégekkel.

szki_700_700

Február 16-án szombaton két előadással is várják az érdeklődőket, 15 órától és 17 órától.

Előadó Dr. Varga Sándor, néprajzkutató, etnológus, tánckutató, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa. Főbb kutatási területei: táncantropológiai, táncfolklorisztikai és társadalom-néprajzi kutatások a Kárpát-medence falvaiban.2002-óta oktat néprajzi, folklorisztikai és antropológiai tárgyakat különböző egyetemeken, főiskolákon, a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett tagozatain. Maga is néptáncos lévén Varga Sándor 1994-ben elutazott az erdélyi mezőségi falvakba, hogy személyesen láthassa, milyen formában élnek a táncos hagyományok, 2006-óta pedig folyamatosan végez táncfolklorisztikai, táncantropológiai és társadalomnéprajzi kutatásokat az erdélyi Mezőségen.

szki_csizma_300

A hagyományos népi mesterségek iránt érdeklődők megismerkedhetnek szombaton délután 14 órától a díszes széki csizma készítésének mesterfogásaival. A széki csizma két részből áll, ezt a két részt varrják össze a csizma oldalsó részén, a női csizmára hátul a saroknál tulipánt varrnak díszítésként, a tulipán színe árulkodik a csizma viselőjének életkoráról. A fiatal lányoknak piros tulipán járt, az idősebb asszonyoknak már csak zöld jutott, így hát a csizma sarokrészéről le lehetett olvasni, hogy viselője, milyen korosztályhoz tartozik. A csizmaszár felső része piros bőrből készül. A férfiak csizmája vastagabb bőrből készül, mint a nőké, a férfi csizma sarkára vaspatkó, a női csizmáéra rézpatkó kerül, a csizmák rakott sarokkal készülnek.

pali_marci_bandja_500

Lehetőség nyílik a széki hímzések megtekintésére és megtanulására, kipróbálására is.  Kodály Zoltán a széki hímzések láttán tanácsolta Lajtha Lászlónak 1940 őszén a széki gyűjtő utat a népzenei tekintetben még ismeretlen területre. „Ahol ilyen szép és sajátos hímzések élnek még ma is, kell ott valami érdekes muzsikának is lennie” - mondotta. Most számunkra házhoz jönnek ezek a különlegesen szép hímzések, és azt is láthatjuk, hogyan készülnek.

18 órától a táncé lesz a főszerep. Először az Aprók tánca táncházban rophatjuk a széki táncot a Szalmakalap Hagyományőrző Néptáncegyüttessel, 20 órától a felnőttek járhatják hajnalig Pali Marci és bandájának kíséretével a széki táncokat.

szeki_asszony_a_vasaron_344664_26755_500

Mindenkit szeretettel hívunk-várunk a határtalan találkozásra február 15-16-án a széki napok színes programjaira a Józsai Közösségi Házba.