Hírek

Legyen a zene mindenkié!

A Zene világnapja alkalmából nemcsak énekeltek, hanem zenét is hallgattak az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület tagjai október 3-án a Józsai Közösségi Házban.

zene1_resize_700

Köztudott, hogy a zene mindig közel állt az Alsójózsai Nyugdíjas Egyesület tagjaihoz. Nótakörük több, mint 20 éve alakult, és azóta rendszeresen tartanak próbákat a közösségi házban, fellépnek helyi és vidéki programokon, népzenei találkozókon. A Zene világnapját most az éneklés mellett zenehallgatással is ünnepelték. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két fiatal hallgatója, Bokács Ágota és Kovács Márk igazi csemegét hozott számukra: Bach muzsikáját hallhatták fúvós hangszeres átiratban. Ez a minikoncert azért is volt nagyon újszerű, mivel a szaxofon még nem is létezett a barokk korban, az átiratok egy részét maga Kovács Márk készítette. Hallhattak egy 2017-ben íródott új zeneművet is, ami a szél hangjait szólaltatta meg fúvós hangszeren.

A hangverseny előtt Kodály Zoltán zenéről megfogalmazott gondolatait, és Babits Mihály Második ének című versének részletét hallhatták Dánielffy Zsolt színművész előadásában.

zene2_resize_700

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

 zene3_resize_700

A komolyzenei koncert után közös énekléssel bizonyították, hogy a lelkükben él a dal, ami nagy összetartó erőt jelent, és átsegít a gondokon, nehézségeken.