Hírek

Szüreti mulatsággal búcsúzott a szeptember

Szent Mihály napján, szeptember 29-én rendezték meg a 29. Józsai szüreti napot és a 15. nyúlfőző versenyt.

01_745

A hagyományokat megtartva, de új elemekkel bővítve zajlott a nagy múltra visszatekintő józsai szüreti mulatság. Az előzetes regisztráció alapján 34 csapat nevezett be a nyúlfőző versenybe. A tavalyihoz hasonlóan most is támogatta a rendezvényt a Nyúl Terméktanács, a nyúlhús fogyasztás népszerűsítésére szervezett országos akció keretében. Ez alkalommal nemcsak a csapatonkénti 1-1 nyulat biztosították ingyenesen a főzőverseny résztvevőinek, hanem 150 kilogramm nyúlhúst ajánlottak fel jótékonysági célra, amelyet a Debreceni Karitatív Testület juttatott el a rászoruló családoknak.

Az erős szél alaposan próbára tette a főzőverseny résztvevőit, de találékonysággal, vagy a sok év alatt szerzett rutinnal sikerült visszaverniük a léghullámok támadását. Volt, aki acélhordóba süllyesztette a bográcsot, mások bonyolult bástyarendszerrel törték meg a szél útját, vagy csak egyszerűen palackos gázra váltottak tűzifa helyett, hogy megóvják a bográcsban rotyogó finomságot a kavargó pernyétől. Legtöbben a nyúlpaprikással kísérleteztek: volt klasszikus, voltak, akik saját kertből szedett zöldfűszerekkel, gombával, lecsóval, kólával tették egyedivé. Készült többféle nyúlragu, vadas nyúl is. Néhány versenyző az egzotikus ízekkel próbálkozott: kínai, indiai fűszerekkel tette nemzetközivé a józsai nyulat, vagy görögösen gyrost készített belőle. Az öt tagú zsűri Bede Róbert, ismert tévés mesterszakács vezetésével nemcsak a végeredményt értékelte, hanem figyelemmel kísérte a főzés teljes folyamatát. Az ételkölteményeknek 12.30-ra kellett elkészülniük, ekkor kezdődött a kóstolás.

04_745

A szüreti nap újszerű eleme volt, hogy a nagyszínpadot nem a piactéren, hanem a kishíd melletti szabad területen helyezték el. Ezzel a főzőverseny résztvevőinek régi vágya teljesült, mivel eddig mindig kimaradtak a színpadi produkciókból, mert távol volt a főzőhelyektől. Most a szervezők mindenkire gondoltak, és egy helyszín köré csoportosították az összes látnivalót. A színpad mögött kapott helyet a Józsai Kertbarát Kör terménykiállítása, és mellette kisállat- és díszbaromfi kiállítást is láthattak a vendégek. Ez szintén új eleme volt a szüreti napnak, amelyet a V 37 Galambász Kör hívott életre. Ez az újszerű térrendezés lehetővé tette, hogy mindenki látó- és hallótávolságban volt egymással, ha megszomjazott, helyben működött a büfé, vagy pár lépésnyire a színpadtól frissen préselt mustot kóstolhatott. A színpad körbejárható és körbeállható volt, így sokkal több néző elfért körülötte, és családiasabb volt a hangulata.

Miközben zajlottak a szabadtéri programok, a közösségi házban a zsűri az őszi süteményversenyre beérkezett 23 gyümölcsös finomságot kóstolgatta. A szeles időjárás miatt a kézműves foglalkozás is az épület előterébe szorult, és az előző nap átadott mesesátorban egész nap mesefilmeket vetítettek a legkisebbeknek.

A színpadi produkciók szünetében, ebéd után hirdették ki a versenyek eredményeit. Őri Jánosné, a süteményeket értékelő zsűri elnöke elmondta, hogy nagyon különleges és finom gyümölcsös sütemények érkeztek – ezeket a színpad mellett meg is lehetett kóstolni – és nagy gondot fordítottak a versenyzők a küllemre is. Nehéz volt őket sorrendbe állítani, éppen ezért 2 különdíjat is kiosztottak a dobogós helyezések mellett. Ajándékaikat az Intrespar ajánlotta fel. Különdíjat kapott a Molnár család fügés-almás rácsos szívecskéje, és Jónás Ferenc gyümölcsös piskótája. Kissné Tari Krisztina körtés-diós álom elnevezésű sütije nyerte el a harmadik helyezést, a második Roth Zoltánné őszi válogatása lett, és az első díjat Ferencziné Sárosi Anita almás süteményének ítélték oda.

03_745

Nagyon színvonalas volt a főzőverseny is. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Sas csapat indiai fűszerezésű nyúlpörköltjét, a Vissza a nyúlba csapat kínai módon elkészített nyulát és Nagy Lajos és barátainak gyrosát. Harmadik díjat kapott Tóth Tibor nyúlbrassóija, második lett a Csapókerti Kertbarát Kör nyúlpaprikása. Valamennyien a Média Markt ajándékcsomagját vehették át. Első helyezést nyert el a Guns&Rabbits csapat lángostésztába töltött nyúlpörköltje. Ők kapták a vándorkupát, és mellé egy Mercedes autó használatát egy teljes hétvégére a Pappas Autó jóvoltából. A nyertesek elmondták, hogy mivel csapatuk két család tagjaiból állt, valószínűleg megosztoznak a gépkocsin, hogy 1-1 napra mindkét család kipróbálhassa.

Az eredményhirdetés után folytatódott a színpadi produkciók sora. Felléptek a józsai nevelési-oktatási intézmények csoportjai és a helyi kötődésű művészeti csoportok. Bár néhányan hiányolták országosan ismert művész fellépését, de a szervezők célja az volt, hogy elsősorban a helyi értékeket mutassák be ezen a napon.

02_745

Balázs Ákos, önkormányzati képviselő is azt emelte ki köszöntőjében, hogy a helyi hagyományok átadása a legnagyobb érték egy ilyen közösségi ünnepen. Optimizmusra adhat okot, hogy a szeles időjárás ellenére is ilyen sokan eljöttek közösen ünnepelni, szórakozni. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek, támogatóknak, segítőknek, hogy hozzájárultak a nap sikeres lebonyolításához. Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy öröm számára látni ezt a sokszínűséget és összefogást, ami a szüreti napot jellemezte. Reméli, hogy jövőre, a 30. Józsai szüreti napon is ilyen sok érdeklődő családot, közösséget üdvözölhetünk.

TOVÁBBI 17 DB KÉP A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!