Hírek

Bemutatkozik a népi hangszerek világa

A május 24-én nyílt, Hangszervarázs című vándorkiállítás egy hónapig látható a Józsai Közösségi Házban.

kp2_300_400

„A látvány művészete fényben él, a zene sötétségben is utat mutat”. Ezekkel a szavakkal ajánlja figyelmünkbe Birinyi József népzenész, előadóművész, és a népi hangszerek kutatója a Józsára érkezett vándorkiállítást. A 21 nagyméretű tablóból álló anyag szóban és fényképeken tárja elénk az ember és a zene kapcsolatát, a hangszerek fajtáit, népzenében betöltött szerepüket.

Azt már a népszerű gyermekdalból tudjuk, hogy elődeink síppal, dobbal, nádi hegedűvel gyógyítottak, tehát a hangszeres zenének misztikus erőt tulajdonítottak, nem csupán a szórakoztatás, szórakozás volt a célja, mint napjainkban. Azóta már az orvostudomány is bebizonyította, hogy bizonyos frekvenciájú rezgéseknek igenis lehet hasznos szerepük a mai diagnosztikai és kezelési eljárásokban.  Tehát őseink nem tévedtek nagyot: a hangok gyógyító erejébe vetett hit nem  a tudatlanságból vagy a babonából ered, megvannak a tudományosan igazolható fizikai alapjai. Arról nem beszélve, hogy a zene milyen jótékony hatással van a lélekre: ma már széles körben használják a zeneterápiát egyes lelki eredetű betegségek esetén.

kp1_640_640

A most megnyílt tárlat közérthető formában mutatja be a népi hangszerek világát, rámutat a zenész és a hangszer, a hang és a dallam  harmonizáló, egyensúlyteremtő  hatására. Mivel a népi hangszerek mindegyike természetes anyagból készül, hangjukkal a természet rezgéseit közvetítik felénk. A kiállításon információt kaphatunk arról is, hogy a hangkeltés szempontjából hogyan csoportosíthatjuk a történelmi, népi hangszereket és hogyan szólaltathatjuk meg őket.

A kiállításon bemutatott fényképek Birinyi József  több,  mint 1300 darabból álló hangszergyűjteménye alapján készültek. A vándorkiállítás a Püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum segítségével valósult meg, és a józsai a negyedik állomáshelye. A tablókat minden településre elkísérik a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület tagjai, és rövid népzenei műsorral, népviselet bemutatóval népszerűsítik a kiállítást.

Józsán május 24-én, a kiállítás megnyitó ünnepségén Birinyi József tartott hangszerbemutatót, ahol gyűjteményéből 50-60 hangszert meg is szólaltatott. A fényképek mellett a hangszerek hangjával is megismerkedhetett a hallgatóság. A szervezők szóban, képben és zenében fogalmazták meg vállalt küldetésüket: Kodály és Bartók munkásága úgy élhet tovább, ha hagyományaink méltó helyükre kerülnek a jelenkori kultúránkban, a hagyományt nem őrizni kell, mert nem rab, hanem meg kell szólaltatni,  úgy válik élővé, mindannyiunk közös kincsévé, hidat képezve múlt, jelen és jövő között.

A Hangszervarázs című kiállítás július 31-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Házban nyitva tartási időben.