Hírek

Vígan ûzzük el a telet!

Családi farsangi délután lesz a Józsai Közösségi Házban február 10-én számtalan prgrammal.

Síppal, dobbal, zenével, félelmetes álarcokkal, tűzzel és hangos énekkel űzzük el a telet Józsa környékéről február 10-én délután. A vidám farsangi program 15 órakor kezdődik. Az ügyes kezű gyerekek farsangi maszkokat, zajkeltő eszközöket, csörgőket, dobokat készíthetnek.

A felnőttek irányításával szalmával kitömött kiszebáb is készül. A népi hagyományok szerint a kisze jelképezi mindazt a rosszat, ártót és sötétet, amitől szeretnénk megszabadulni a következő esztendőben. Az elkészült kiszét 17 órakor ünnepélyesen a Józsapark melletti rétre kísérjük, és elégetjük. Ezzel a szertartással a lángok martalékává válik minden rossz és baljós dolog, amit szeretnénk a jövőben elkerülni.

farsang_710_710

A farsangi varázslat akkor lesz sikeres, ha minél többen részt veszünk ezen a télűző szertartáson. Kérjük, hogy a látogatók, akik tehetik, otthonról is hozzanak zajkeltő eszközöket – fedőt, rézüstöt, fakanalat, kereplőt - ,hogy minél hangosabban űzhessük el gonoszt!

A délután folyamán a jókedvről a Hajdúsági Népzenei Együttes gondoskodik, akik köcsögdudával és citerával húzzák a talpalávalót. A táncos kedvűek a Guzsalyas néptánc együttes tagjaival rophatják a télűző táncot.

Mindenkit szeretettel hívunk, várunk, akik egy vidám családi programmal szeretnék elbúcsúztatni a telet, és várni a tavasz érkezését.