Hírek

360 fokos videón a zeleméri csonkatorony

A zeleméri csonkatorony a maga lepusztult állapotában is turisztikai látványosság, sőt, az ezotéria iránt érdeklődők körében is kedvelt helynek számít.

Ma már csak egy csöppnyi vasútállomás falán jelzi a megálló nevét hirdető tábla, hogy egykor egy Zelemér nevet viselő falu terült el Hajdúböszörménytől 10 kilométerre. A 14. században épült a hajdani faluközpontban az a templom, melyből ma már csak egy 18 méter magas, csonka torony és az északi fal egy darabja maradt meg. A templom hajója csak az alapok feltárása nyomán ismerhető.

360fokos_700

Évszázadok óta csak rom

A zeleméri templomot kétszer is feldúlták. Elsőként 1564-ben rabolta ki és gyújtotta fel a falut Hasszán temesvári basa, az 1570-es években azonban újjáépítették Zelemért. A végleges pusztulás a 16. század végén kezdődött el. A 15 éves háborúk, illetve az ahhoz kapcsolódó török betörések után tűnt el a település, és kezdődött meg a templom pusztulása is.

Maga az ingatlan Hajdúböszörmény önkormányzatának tulajdonában áll, a kezelési feladatokat is ők, valamint a Bodaszőlőért Egyesület látja el. Az egyesület tagjai nap mint nap figyelemmel kísérik a bemutatóhely állapotát, összeszedik a szemetet, gondozzák a környezetet.

Még így is látványosság

A zeleméri csonkatorony a térség egy kiemelt turisztikai látványossága, szinte minden nap érkeznek látogatók a romhoz. Iskolai és családi kirándulások bevett helyszíne. Sőt, pozitív energiákért is jönnek ide.

Az ezotéria iránt érdeklődök is felfedezték maguknak ezt a helyet, bár igazából nem lehet tudni, hogy a templomnak van-e egyfajta kisugárzása, vagy a halomnak, amin áll – a templom ugyanis egy rézkorban emelt temetkezési helyre épült.

Vannak olyan hagyományőrző csoportok, akik Szent Iván éjszakáján szertüzet gyújtanak, különböző szertartásokat végeznek itt. Ezen csoportokhoz kötődik az a nem szokványos római katolikus kereszt is, amely kiütközik a romos falról.

A környezethez képest újnak tűnő vörös kereszten életfamotívumok, az ősvallás elemeit megragadó ábrák figyelhetők meg.

A rom szabadtéri bemutatóhelyként funkcionál, amit nyugodt és csodálatos környezet vesz körül, így a nagyvárosból kiszakadáshoz is kiváló hely a templomrom a Tócó forrásvidékén.

Forrás:

http://www.haon.hu/360-fokos-video-templomromnak-meg-nem-volt-ilyen-pozitiv-a-kisugarzasa/3750195