Hírek

Jól vizsgázott a Józsai Közösségi Központ!

A fogyatékkal élők képviselői mondták el véleményüket a józsai közösségi terek akadálymentesítéséről.

kp1_resize_700_01

Egy figyelemfelkeltő érzékenyítő program keretében a vakok és gyengénlátók, a siketek és nagyothallók, valamint a mozgássérültek képviseletében öt tagú delegáció látogatott a Józsai Közösségi Központba, hogy felmérje az intézményben az akadálymentesítés valós helyzetét, és tájékoztassa az ott dolgozókat, hogyan segíthetnek a fogyatékkal élő látogatóknak.

kp2_resize_700_01

Az érdekszervezetek képviselői elismeréssel nyilatkoztak az akadálymentesítés építészeti megoldásairól. Az érzékenyítő tréning keretében gyakorlati tanácsokat adtak az itt dolgozóknak, hogyan segíthetnek a látási vagy hallási fogyatékkal élő látogatóknak. Örömmel üdvözölték, hogy a közösségi ház programkínálatában szerepelnek olyan rendezvények is, amelyek élményt nyújtanak a látás- vagy hallássérülteknek is. Jó példaként említették a fafaragók kiállítását, ami a látássérülteknek is élményt nyújt, mert letapogathatják a kiállított tárgyakat, vagy a január 17-én tartott kézműves foglalkozást, ahol a Fehér Bot Alapítvány tagjai vettek részt kézműves foglalkozáson, és tapintásuk segítségével készítettek gyöngyből, bőrből, fonalból egyedi alkotásokat. A népzenei rendezvények, szórakoztató zenés-táncos műsorok, irodalmi összeállítások, ismeretterjesztő előadások szintén jó lehetőséget adnak a fogyatékkal élők közösségi életbe való bevonására. A Fehér Bot Alapítvány mellett a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete is lehetőséget lát a Józsai Közösségi Házzal való együttműködés szélesítésére. Az érintettek, akik szeretnének valamelyik  egyesülethez csatlakozni, vagy önkéntes munkával segíteni őket, tájékozódhatnak a lehetőségekről a Józsai Közösségi Házban.

kp3_resize_700

Egyetlen hiányként kiemelték a Józsapark külső terében a vezetősávoknak, a kültéri lépcsők korlátainak, és a szintkülönbséget jelző neonsárga felfestett csíkoknak a hiányát. Ez sokszor nemcsak a látássérülteknek, hanem az idősebb látogatóknak is segítene a balesetek megelőzésében. Reméljük, az üzemeltető a közeljövőben orvosolja ezt a problémát is.

Fényképeink a Fehér Bot Alapítvány január 27-i kézműves foglalkozásán készültek.