Hírek

Fába faragott Mindenség

Évezredes szellemi örökségünk titkai tárulnak fel a debreceni faragók január 25-én nyílt kiállításán a Józsai Közösségi Házban.

faf1_700

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a magyar szerves műveltség gyökereitől a máig  élő hagyományra nyit kaput a Debreceni Faragók Baráti Körének most megnyílt kiállítása.

faf2_700

A megnyitó ünnepségen Mazsu János, önkormányzati képviselő, a város kulturális bizottságának nevében  méltatta a debreceni fafaragók azon törekvését, hogy egy kiállítás keretében bemutassák azt a történelmi korokon átívelő szellemiséget, amely kultúránk gerincét alkotja a kezdetektől a mai alkotásokig. A kiállítás súlyponti része a reformáció 500. évfordulója tiszteletére készült faragott kapu, amely formájában, motívumaiban és szöveges üzenetében is a hármasságot, mint szakrális egységet képviseli. A hármasság egységében jelenik meg a népi hagyomány, a reformáció eszmerendszere, és a természetes anyagok tisztelete a kapu faragványain.  A faragók közös munkája nyomán született kapu jelképesen egy olyan hely, ahol kezet fog egymással a múlt, a jelen és a jövő.  Az egykori pásztorművészethez, a faragáshoz való visszanyúlás a múlt előtti tisztelgés,  amely a jelenben állít emléket a régi idők történéseinek, és a jövőnek szól, mert fába írt jelképei jelentésüket megőrizve szólnak a jövő nemzedékeihez is.

faf4_600

A megnyitó ünnepség második részében Szabó Antónia, Holló László-díjas képzőművész tartott tárlatvezetést. Elemezte a faragásokon megjelenő motívumok képi üzenetét, párhuzamba állítva a református templomok kazettás mennyezetein látható ábrákkal, és a reformáció hagyományos jelképeivel. Beavatta a hallgatóságot abba a  világszemléletbe, amely népi kultúránk valamennyi ágában megjelenik szerves egységet alkotva.

faf5_700

A szerves egység jegyében a Hajdúsági Népzenei Együttes igazi örömzenéléssel szórakoztatta a közönséget, és a Guzsalyas néptáncegyüttes rövid táncbemutatóval színesítette a programot.

faf3_700

Az emlékkapu készítésének folyamatát és a rajta megjelenő faragott ábrákat bemutató fotókiállítás, valamint a faragó szakkör tagjainak válogatott  alkotásaiból összeállított tárlat megtekinthető a Józsai Közösségi Ház galériájában nyitva tartási időben, március 3-ig. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!