Hírek

Huszárok - egyiptomi istenségek társaságában

5 ezer év történelmének mitikus és valóságos alakjai elevenednek meg a Józsai Közösségi Házban nyílt gyermekrajz kiállításon.

kial_01_resize_700

A Múltunk emlékei gyermekszemmel című, január 9-én nyílt kiállításon a Gönczy Pál Általános Iskola tanulói vallanak a történelemről. Gárdonyi Sándor történész-művésztanár vezetésével idézték meg az elillant múltat, képi eszközökkel fogalmazták meg a régi korok emberének gondolkodásmódját, világlátását. Az ókori mítoszok és mondák különösen megragadják a gyerekek fantáziavilágát, hiszen ezek állnak legközelebb a valóságot és a mesét még egységben látó gyermeki lélekhez. A megnyitó ünnepségen Gárdonyi Sándor hangsúlyozta: a történelem sohasem az eseményekről, a csatákról, és békekötésekről szól, hanem arról, hogy mit éreztek, mit gondoltak az adott korban élt emberek. Csak ilyen megközelítésben érthetjük meg a történelmi eseményeket. Tanítványai a most megnyílt kiállításon a különböző korokban élt emberek gondolkodásmódját, világképét közvetítik sajátos gyermeki látásmódjukkal, új perspektívát adva a történelmi múlt megismerésének.

kial_02_resize_700

A kiállítás megnyitó ünnepségén a látogatók Márta Anna és Márta Áron vidám énekes-táncos műsorát is megtekinthették. A gyermekrajzok február 9-ig tekinthetők meg a Józsai Közösségi Ház kisgalériájában nyitva tartási időben.

kial_03_resize_700