Hírek

"Lélekbõl festek. Jel(kép)eket írok..."

A jelek nyelvén, távoli csillagrendszerek üzenetét tolmácsolják Bődi Ildikó, textilművész Józsán kiállított képei.

bikini_01_resize_640

Szereti Ön, kedves olvasó, a  lélekből fakadó, gondolatébresztő verseket? Szereti a szemet gyönyörködtető, szép textilmunkákat?  Szereti a Bikini együttes zenéjét? Ha igen, akkor most mindezekkel egy helyen találkozhat a Józsai Közösségi Házban szeptember 14-én nyílt tárlaton.

bikini_02_resize_640

Bődi Ildikó textilművész régóta  a Bikini együttes rajongója. Igényes, tiszta zenéjük és D. Nagy Lajos, Németh Alajos, Jantyik Zsolt, Katona László, Dévényi Ádám irodalmi értékű dalszövegei arra ösztönözték, hogy képileg is megfogalmazza azokat a hatásokat, gondolatokat, amit az együttes dalai ébresztettek benne. A 12 képből álló sorozat úgy vezeti végig a látogatót a lélek útján, ahogy a Nap járja végig az állatövi jegyeket az esztendő során a fény kinyílásától a sötétségbe merülésig. A zene és a dalszövegek adta hangulatokat, gondolatokat Bődi Ildikó művészi jelképekbe írta át, amelyek a vizualitás nyelvén szólítják meg a szemlélőt. A nap, a hold, az életfa, a madár, mind-mind a magyar szerves műveltségből merített jelképek, amelyeket a művésznő beépített a dalok ihlette alkotásokba. Ajándéknak szánta ezt a kollekciót nemcsak a tárlatlátogatóknak, hanem a Bikini együttesnek is, megalakulásuk 35. évfordulójára.

A szeptember 14-i megnyitó ünnepségen részt vett a Bikini együttes három tagja, és a Debreceni Művelődési Központ vezetője, Jantyik Zsolt, aki sokat dolgozott együtt a Bikinivel. Ezúttal nemcsak szövegíróként volt jelen, hanem énekesként is, ugyanis a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola Szivárvány Kórusával együtt adták elő A végtelen lába előtt című Bikini dalt a megnyitó közönségének. Bődi Ildikó művészi hitvallásában beszélt arról, hogy mennyire fontos a társművészetek közötti kapcsolódás, hiszen az Univerzum csak egységében érthető és értelmezhető, amelyről mindem művészet a maga nyelvén vall, és fogalmaz meg egyetemes törvényszerűségeket. Köszönetet mondott tanárainak, mestereinek, és mindazoknak, akik segítették a kiállítás megvalósulását.

bikini_03_resize_640

A megnyitó ünnepség befejező részében Németh Alajos, a Bikini frontembere, és Jantyik Zsolt beszéltek a közös munkáról, a dalok születéséről, az erdélyi koncertturnéról a zenét kedvelő közönségnek. Az együttes tagjai is méltatták a művésznő azon törekvését, hogy dalaik üzenetét vizuális formában tolmácsolja a nagyközönség felé, amelyet ők így fogalmaztak meg a Tűzvigyázó című dalukban:

„Rám bízták az Istenek az égben lángoló tüzet,

Nekem kell rá vigyázni, nem hagyhatom kihunyni.”

A kiállításon szereplő textilképek mellett a dalszövegek is elolvashatók, amelyek a művet ihlették, elgondolkodásra, mélyebb művészi átélésre késztetve a szemlélőket. A tárlat megtekintése alatt a Bikini dalok zenei felvételei is hallhatók.

A kiállítás október 14-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Ház galériájában nyitva tartási időben. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

TOVÁBBI KÉPEK A MEGNYITÓRÓL A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!

A Haon és a Dehir cikkei, képei:

http://www.haon.hu/fotok-ihletfakaszto-dalok-jozsai-kozossegi-hazban/3616268

http://www.dehir.hu/debrecen/bikini-dalok-inspiraltak-a-hajdu-bihari-iparmuveszt/2017/09/12/