Hírek

Amikor a matematika nem tudomány, hanem mûvészet

Brenner Attila fraktálművész képeiből nyílt kiállítás a Józsai Közösségi Házban.

brenner_01_640_640

A fraktálművészet viszonylag új műfajnak tekinthető, mert alig több, mint 30 éves múltra tekint vissza. Az 1980-as években kísérleteztek először számítógépes programok segítségével matematikai szabályszerűségeken, algoritmusokon alapuló vizuális alkotások szerkesztésével.

Brenner Attila biológusként kezdett érdeklődni a természetben előforduló szabályosságok iránt. Fotósként felismerte, hogy a természet – a fizikai és biológiai képződmények – rendkívüli törvényszerűséget és szabályosságot mutatnak. Gondoljunk akár egy kristályos szerkezetű anyagra, a víztükrön képződő hullámokra, gyűrűkre, egy tökéletes formájú csavart csigaházra, vagy a levelek erezetére, a virágok formájára: mind matematikai képletekkel, egyenletekkel leírhatók, a felismert matematikai szabály alapján modellezhetők, megsokszorozhatók. Ezt a matematikai szemléletet építette be a művészetébe Brenner Attila, és számítógépes programok segítségével szerkeszti digitális alkotásait, fraktál kompozícióit.

A rendkívül dekoratív képek megidézik bennünk a természeti formákat, ráhangolják tudatunkat a természet szabályszerűségére, az elrendeződésben felismerhető törvényekre, matematikai algoritmusokra. Egy útkeresés ez, amely az élet lényegének megismerésére törekszik, és erre a kalandos utazásra hívja a szemlélőt is.

brenner_02_640_640

A szeptember 12-én nyílt tárlaton 11 nagy méretű képet láthatunk, de a művész alkotásaiból összeállított albumban ennél jóval több fraktálképet is megcsodálhatott a közönség A4-es méretben. A kiállított műveknek még egy érdekessége, hogy a címüket a székely-magyar rovásírás betűivel rótták a képek alá, tehát ezek megfejtéséhez is szükséges egyfajta kód, egy szellemi transzformáció.

A megnyitó ünnepségen Horváth Zsófia, grafikusművész méltatta Brenner Attila művészi munkáját, kezdeményező, új utak felé mutató törekvéseit, a befogadókkal való kapcsolat megtalálásának ezt az egyéni, kísérletező módját. A képek nyújtotta vizuális élményt Keller András, a Kodály Zoltán zeneiskola növendékének lírai gitárjátéka tette még teljesebbé.

brenner_03_640_640

A kiállítás október 12-ig tekinthető meg a Józsai Közösségi Ház kisgalériájában nyitva tartási időben.

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN, KATT IDE!