Hírek

Kicsik és nagyok! Védjük együtt a környezetet!

Napról napra aktuálisabb a környezet védelmének problémája. Szerencsére már számos gyerekkönyv foglalkozik a témával, így könnyen a hétköznapok részévé válik a gyerek számára a tudatos figyelem a környezete felé. Most összegyűjtöttük a legjobbakat a pagony kiadó könyveiből!

Leon és a környezetvédelem
Ez az egyszerű könyvecske vicces illusztrációkkal és rövid leírásokkal hívja fel a kisebbek figyelmét azokra a hétköznapi dolgokra, amelyekkel sokat segíthetünk a környezetünknek anélkül, hogy igazán megerőltetnénk magunkat. A villany lekapcsolása, a szárítógép helyett a ruhák levegőn szárítása, a szemét és a veszélyes hulladék megfelelő helyre dobása nem bonyolult, mégis sokszor előfordul, hogy égve felejtjük a villanyt, vagy hogy nem válogatjuk szét a hulladékot. Ezek az apróságok sokat számítanak, és ez a könyv kedvesen magyarázza el a gyerekeknek, miért fontos igazán odafigyelni.
4 éves kortól ajánljuk.


leon_s_a_krnyezetvdelem_230
Sári és Nemszemétke
Az Aranyvackor-díjas kötet érdekes, vicces kollázstechnikával készült. Rövid történetével a kisebbek figyelmét kelti fel. Sári elbújik a szemét közé Robi elől, de szerencsétlenségére éppen akkor viszik el a szemetet, így őt is. Egy szigeten köt ki, ahol semmi más nincs, csak rengeteg szemét – Sári legalábbis ezt gondolja először. A különös helyen találkozik a kicsit kávéfőző, kicsit szódásszifon, kicsit kábel Nemszemétkével, majd felbukkan régi plüssállata, Gyapóc és megismerkedik Barkáccsal is. Ők vezetik rá Sárit arra, hogy nem minden szemét, ami annak tűnik, egy kis leleményességgel és akaraterővel sok mindent felhasználhatunk, amit mások haszontalannak véltek. Éppen ezért tartozik a könyvhöz egy munkafüzet is, amelyben nagyon izgalmas dolgok elkészítéséhez kapunk receptet: régi úszógumiból kincsgyűjtőzsák, persely egy kiürült öblítős flakonból, csizmából virágtartó, és még számos más szuper, kreatív ötlet, amelyekkel nem csak a környezetet védjük, de még a szobánkat is feldobhatjuk vele.
4 éves kortól ajánljuk.

sri_s_nemszemtke_230


Bolygóvigyázók kézikönyve
Ahogyan a Leon, úgy ez a könyv is a hétköznapokban kivitelezhető dolgokra hívja fel a figyelmet, de egy-egy témakörnek sokkal hosszabb fejezetet szentel, részletesebb leírásokkal dolgozik kevesebb képpel, így a nagyobbak számára lehet érdekes olvasmány. Megtudhatjuk például, mi az a biodiverzitás, és hogy mi veszélyezteti, vagy sokat tanulhatunk a fény- és zajszennyezésről is. A kötet végén találhattok pár otthon is kipróbálható kísérletet, amely kézzel foghatóvá teszi, miért fontos a környezetvédelem. Például egy modell segítségével megtapasztalhatjátok, milyen az üvegházhatás, és csinálhattok újrapapírt is, vagy újat varázsolhattok a régi füzetetekből.
7 éves kortól ajánljuk.

 

bolygvigyzk_kziknyve_229

Nagyon zöld könyv
Gévai Csilla érzékenyen nyúl a környezetvédelem problémájához. Megszólítja, felnőttként kezeli az olvasóját, és ettől minden gyerek saját ügyének érezheti a környezetvédelmet. A kötet távolról közelíti meg a problémakört, az egész emberiségtől halad az egyén felé. Beszél a túlnépesedésről, az ökológiai lábnyomról, a meg nem újuló energiaforrásokról, és még számos dologról, ami mindannyiunkra vonatkozik, de mégsem figyelünk rá igazán. A Nagyon zöld könyv nem hibáztat, és tudja, hogy egy kicsit mindenki hibás: arra helyezi a hangsúlyt, amit még megtehetünk, nem arra, amit eddig meg kellett volna. "Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak." - Berg Judit
8 éves kortól ajánljuk.

nagyon_zld_knyv_230


Somniavero
A Somniavero egy pörgős, akciódús sci-fi, ami egyből odaszögezi az olvasót a könyv elé. A történet főszereplője egy jövőből a múltba kiránduló család egyetlen gyermeke, aki egy rejtélyes idegen miatt a múltban reked, és újdonsült barátai segítségével mindent megtesz, hogy visszajuthasson a saját idejébe. A regény indirekt módon hívja fel a figyelmet arra, hogy most, a jelenben kell tennünk azért, hogy a Föld a jövőben is lakható legyen. "A tenger üres és halott. A gazdagok gátak és falak mögé zárkóznak a menő, szuperbiztos condóikban, miközben a szegények kinyiffannak a kapu előtt. Haver... bár ne tudnék semmit erről a jövőről" – hangzik el a mondat az egyik szereplő szájából, és bár minket nem figyelmeztet senki a jövőből, de ettől függetlenül ránk is érvényes az üzenet: most kell odafigyelnünk, hogy ne csak a történelemkönyvekből ismerhessék majd a gyerekek, milyen volt strandolni, vagy hogy hogy nézett ki egy erdő.
10 éven felülieknek ajánljuk.

somniavero_230

Anna világa
Ez a gondolatébresztő, ismeretterjesztő regény a 16 éves Annáról szól, aki különös álmaiban a jövőbe utazik, ahol dédunokájával, Novával találkozik. Amellett, hogy varázslatos és lebilincselő olvasmány, (Jostein Gaarder írta, aki a Sofie világát is) lelkiismeret-furdalást ébreszt az olvasóban, hiszen Nova, a jövőben élő lány a jelen generációját hibáztatja azért, ami a Földdel történt. A szerző tudományosan bizonyított adatokkal támasztja alá a mondanivalóját, a regény elkötelezetten védi a környezetet, és főleg a klímaváltozásra helyezi a hangsúlyt. Ez a kötet akkor is maradandó olvasásélményt nyújt, ha nem a környezetvédelem miatt vesszük a kezünkbe.
12 éves kortól ajánljuk.

 

anna_vilga_230

 

A cikkben szereplő könyvek a pozsonyi pagony kiadó könyvei, melynek az egyik boltja Debrecenben a Batthyány utca 11 szám alatt található.

Forrás: www.pagony.hu