Hírek

Két napos Cívis Népzenei Fesztivál volt Józsán

Nagyszabású népzenei rendezvénynek adott otthont a Józsai Közösségi Ház.

nepz_001_640

Április 6-7-én került sor a „Dunától keletre” Népzenei Versenyre, és Térségi Népzenei Találkozóra, amelyet településünk közösségi házában rendeztek meg. Az első napon a 18 év alattiak versenyeztek, számot adva népi hangszeres tudásukról. A versengés - ami az idei évtől a Cívis Népzenei Verseny nevet viseli – nem az első, második, harmadik díjért folyt, mint egy hagyományos értelemben vett versenyen, hanem minden egyes jelentkező valamilyen minősítő besorolást kapott. A neves előadóművészekből, népzenekutatókból álló zsűri – Sebő Ferenc, Birinyi József, Eredics Gábor – „Cívis” bronz, ezüst, arany és gyémánt minősítéseket adományozott a bemutatkozó szólistáknak és együtteseknek.

nepz_002_640

Emellett lehetett országos KÓTA minősítést is kérni azoknak az előadóknak, akik úgy érezték, hogy szakmai fejlődésük újabb szintjéhez érkeztek, és vállalták ezt a megmérettetést. A 18 év alattiak versenyére 16 népzenei csoport, 15 alsó tagozatos, 12 felső tagozatos, és 15 fő középiskolás jelentkezett a Dunától keletre eső településekről. Összesen 14 városból érkeztek a szereplők, még a határon túlról, a vajdasági Csókáról is jöttek a versenyre. Debrecenből és Józsáról is több, mint tízen jelentkeztek a MEA Népzenei Tagozat növendékei közül, néhányan egyéni és csoport kategóriában is. Az ő szereplésükről, elért eredményeikről egy későbbi tudósításban részletesen beszámolunk. A versennyel egyidőben a Józsapark piactere mellett felállított színpadon a nagyközönséget szórakoztatták a településünkre érkezett ifjú zenészek. A közösségi házon belül, és azon kívül is jó hangulatot varázsoltak nagyszerű hangszeres játékukkal. A díjkiosztás után Sebő Ferenc és Birinyi József tartott filmvetítéssel egybekötött előadást az érdeklődőknek.  Este a jó hangulatról a Szeredás együttes gondoskodott, akik 7 órától koncertet adtak a színházteremben, utána hajnalig húzták a nótát a táncolni, énekelni vágyóknak.

nepz_003_640

A népzenei rendezvény második napján a felnőtt korosztályú népzenei csoportok értékelésére került sor a Birinyi József, Magyari Ágnes és dr. Borosné Toplenszki Timea alkotta zsűri szakmai véleménye alapján. Összesen 14, a keleti térségből érkezett csoport értékelésére került sor. Ezen a napon is kiadták a „Cívis” művészi minősítéseket és a KÓTA  minősítéseket szereplőknek.

nepz_004_640

Mindkét napon a közösségi ház előterében helyi kézművesek tartottak bemutatót és vásárt saját készítésű ajándéktárgyakból, ékszerekből, népi hangszerekből.

A kétnapos rendezvény résztvevői sok tapasztalattal, értékes díjakkal, és sok kellemes élménnyel tértek haza. Jó alkalom volt ez az ismerkedésre, a régi ismerős zenészekkel való találkozásra, a különböző összetételű és felállású csoportok bemutatkozására, a népzenei hagyományok éltetésére, és a nagyközönséggel való megismertetésére is. Reméljük, jövőre ismét a vendégeink lesznek!

TOVÁBBI KÉPEK A GALÉRIÁBAN VAGY KATT IDE!

A képekért és a videókért köszönet a DMK-nak.