Józsa bemutatása

Ebben a rovatban szeretnénk bemutatni Józsát. A múltját, a jelenét. Számos információ még gyűjtésre és feldolgozásra vár, így ha bárkinek van erre vonatkozó információja, pontosítani valója , azt köszönettel várjuk az : info@jozsanet.hu e-mail címen. Jelenleg egy nagyon rövid információs anyagot találhat az alábbiakban.

A település múltja:

Józsának komoly történelmi múltja van, melyet Lévai Béla tanár úr dolgozott fel. Ezt az anyagot szeretnénk a későbbiekben on-line megjelentetni, de addig is sok érdekesség olvasható Józsa múltjáról a http://www.debrecen-jozsa.hu oldalon. Egy 1234. évi oklevél a Szentgyörgyfaluhoz tartozó területet Józsa puszta (praedium) néven említi. Ásatások során számos bizonyíték került elő, hogy már a XIV. században lakott terület volt Józsa területe. A középkori Szentgyörgyfalu (Hajdúszentgyörgy) pusztulása után az 1700-as években ezen a területen alakult ki – több pusztával együtt – Alsójózsa és Felsőjózsa. A fejlődés során a két Józsa 1829-ben Józsa néven egyesült, majd a hétezer lakosú nagyközséget 1982. január 1-jén Debrecenhez csatolták, ekkor lett a neve Debrecen-Józsa, és közigazgatásilag már Debrecenhez tartozik. A településen régen meghatározó volt a szőlőtermesztés, emiatt vált a szőlő a település címerévé. Az ezredforduló óta intenzív fejlődésnek indult a település, melynek a szemtanúi is lehetünk, hiszen mind a lakosság számának jelentős növekedése, mind a település központjának látványos fejlődése bizonyítja ezt.

A jelenről:

Józsa két részből áll: a 35-ös út egyik oldala magasabban fekszik, ez Felsőjózsa, a másik oldal értelemszerűen alacsonyabban ez Alsójózsa. Debrecen felől érkezve jobbra esik Alsó-, balra Felsőjózsa. A település Debrecen központjától 10 km-re, de Debrecen határától mindössze 2,5 km-re már Józsa szélén járunk. A 35-ös úttal párhuzamosan, Alsójózsa irányában az úttól kb. 200 méterre folyik a Tócó- patak. A település jellegzetes, meghatározó épületei, a 35-ös út mellett találhatóak: a Rózsás Csárda, a Józsapark (kereskedelmi, közösségi és egészségügyi központ) és volt „malom” épülete, mely ma vendégházként működik. A település jellege inkább kertvárosi, de az elmúlt pár évben egyre több szolgáltatás és vállalkozás itt helyben is elérhetővé vált már. A település lélekszáma 12.000 felett van, a háztartások száma pedig 3900, a kertségek nélkül (Harstein-kert, Domokos Márton kert). A két településrész aránya: kb. 2200 ingatlan felsőn, és kb. 1700 alsón. A település szerkezete egyedi (lásd térkép), ugyanis hosszában a 35-ös út mentén meglehetősen rövid: a két helységjelzőtábla alig 1 km-re van egymástól. Ezzel szemben keresztirányban mindkét irányban 3,5 km-re nyúlik a település, így a két vége közötti távolság meghaladja a 7 km-t. Mivel Józsa Debrecen város közigazgatásához tartozik, így az ilyen természetű hivatalok ott találhatóak. A józsai városrész Debrecen 29 választókörzetének 2 körzetét teszi ki, így két józsai képviselő dolgozik a településrész fejlődéséért. Két óvodánk és két általános iskolánk van, egy-egy Alsó-, és Felsőjózsán. 2007-ben adták át Józsa új központját, a Józsaparkot, mely bevásárló, közösségi és egészségügyi központja településünknek. Itt található a Józsai Közösségi Központ, mely három intézményt egyesít: a Városi Könyvtár fiókönyvtárát, a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Házát és Debrecen Megyei Jogú Város józsai részönkormányzati irodáját. Szintén a Józsaparkban található a három józsai körzeti orvosból kettő (a harmadik: Alsójózsán), illetve számos VESZ szakrendelés is.

Infrastruktúra:

Józsa a 35-ös számú főúton közelíthető meg közúton, Hajdúböszörmény és Debrecen felől. Debrecen felőli irányba található a Józsai Vállalkozói Telephelyek. Az M35-ös autópályáról letérve 4 km után már Józsát elérhetjük. A település tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, mind a távolsági, mind a helyi (Debrecen-Józsa viszonylatban) a buszközlekedés magas színvonalú. Vasúton is elérhető Józsa, a Debrecen-Tiszalök vonal részeként. A szélessávú adatvátvitel (internet) vezetéken és vezeték nélkül egyaránt elérhető a településen, több szolgáltató kínálatából választhat az itt élő. A csatorna rendszer kiépítettsége 2010-ben elérte a 98%-ot, az úthálózat aszfalttal borított része is kb.98%-os.