Legyen ez a ház mindannyiunké!

Minden évkezdet a következő 12 hónap megtervezéséről, új célok kitűzéséről szól. Nagy Máriát, a Józsai Közösségi Ház vezetőjét arról kérdeztük, mik az intézmény tervei a 2016-os évre.

Ön idén tölti majd az első teljes naptári évet a Józsai Közösségi Házban. Milyen fő vezérmotívumok határozzák meg a következő év megtervezését?

Munkánk tervezésekor nincsenek vezérmotívumok. Az eltelt közel fél esztendőben igyekeztem (a lehetőségekhez képest) megismerni Józsa települést, az intézményeket, egyházakat, közösségeket. Nagy segítséget jelent számomra elődöm, Pósán Györgyné Juditka munkásságának ismerete, a működő közösségeinkkel, ill. a Józsai Közösség- és Településfejlesztő Egyesülettel kialakított szoros munkakapcsolat. A valós igényekre alapozva közösségeinkkel, civil szervezetekkel, helyi intézményekkel közösen állítjuk össze a Józsai Közösségi Ház 2016 évi munkatervét. Munkatársaimmal arra törekszünk, hogy minden korosztály, közösség megtalálja az igényeinek, érdeklődési körének megfelelő tevékenységet intézményünkben.

A józsai nagyrendezvények évek óta nagyon népszerűek. Ezek idén is lesznek, ugye?

Természetesen. A nagyrendezvényeink sorát folyamatosan szeretnénk bővíteni, a hagyományos programokat - Gyermek Nap, Józsai Szüreti Nap - idén is megszervezzük újabb programelemekkel megfűszerezve.

legyenezahaz_450

Terveznek-e ezeken kívül még ilyen nagyszabású, „többgenerációs” rendezvényt?

Mint azt említettem, bővíteni szeretnénk a nagyrendezvényeik számát. A programelemeket úgy alakítjuk, hogy azok közösségi élményt jelentsenek minden generációnak, gyermeknek, felnőttnek, családnak egyaránt. A tavaszi programok közül jó szívvel ajánlom figyelmükbe a február 6.-i Farsangi és a március 20-i Virágvasárnapi rendezvényeinket.

Gondolom a különböző klubfoglalkozásokból, csoportos közösségi alkalmakból sem lesz hiány.

Évek óta jól működnek közösségeink, csoportjaink. A jelenlegi 14 csoport mellett már új közösségek is bontogatják szárnyaikat. Tavaly decemberben hirdettük meg helyi kezdeményezésre a nordic walking csoportot. Ők heti három alkalommal találkoznak (hétfő-szerda-szombat). Hozzájuk is, és a Puskás László -Kovácsné Milu Bernadett által vezetett néptánc csoportokhoz is bátran lehet csatlakozni. A tavalyi év másik új kezdeményezése a „Péntek esti Tanyázó” volt, amit idén is szeretnénk folytatni.

Hogyan működik együtt a civilekkel, önkéntesekkel a Közösségi Ház?

A Közösségi Ház akkor működhet jól, ha szoros együttműködésben éli mindennapjait a társintézményekkel, civilszervezetekkel, közösségekkel, önkéntesekkel. Ez a viszony eddig is jó volt, törekszünk, hogy a későbbiekben sem legyen ez másként. A Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesülettel, mint az egyik legnagyobb józsai civil szervezettel együttműködve tervezzük meg a programokat. Juráskó Róbert elnök úr és Balázs Ákos frakcióvezető úr, mint az egyesület alalnöke, személyes közreműködésükkel, támogatásukkal, aktívan vesznek részt a Közösségi Ház programjainak tervezésében, szervezésében, lebonyolításában.

Honnan tájékozódhatunk a Józsai Közösségi Ház aktuális programjairól?

Rövid hírek, fotók, felvételek a facebook oldalunkon megtalálhatóak, illetve a felhívásaink, eseményeink rendszeresen felkerülnek a Debreceni Művelődési Központ honlapjára és közösségi oldalára is. Követhetik az eseményeket a Józsaneten, vagy akiknek nincs internetük, a Józsa újság híreiből, programajánlójából is.

A Józsai Közösségi Ház mindenki előtt nyitva áll, személyesen, telefonon és e-maiben is megkereshetnek bennünket. Tisztelettel hívjuk és szeretettel várjuk rendezvényeinkre az érdeklődőket, látogatókat! Munkatársaimmal mi is szeretnénk erősíteni az érzést, ”..mert, Józsán élni jó!