Könyvajánló

Öt év feletti gyerekeknek ajánljuk ezen a héten Bosnyák Viktória aranyos meséjét, Vekerdy Tamás könyvét pedig elsősorban szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk. A könyvek kölcsönözhetők a józsai könyvtárból.

Bosnyák Viktória : A szomorú kacagány

A mostani mese főszereplője, Tulipa Lipi, a kacagányfiú, akit szülei óva intenek attól, hogy a sövény túloldalán élő kacabajkákkal barátkozzon, mert azokat "ember emlékezet óta" veszélyes szörnyeknek tartják a felnőttek, de ugyanígy vélekednek a kacabajkák a kacagányokról. Lipi és és a sövény túloldalán élő kacabajka lány, Pitypanka azonban összebarátkoznak, és szüleik ellenében is gyakorta együtt játszanak, mígnem a felnőttek is rádöbbennek arra, hogy kinézetük különbözősége ellenére nagyon is hasonlóak a kacabajkák és a kacagányok. Mire Lipi és Panka felnőnek s összeházasodnak, az ő leánykájuk Flóra már mit sem tud a nagyszülők egykori ellenségeskedéséről. A Rippl Renáta kedves rajzaival illusztrált mesét ötéves kortól lehet jó szívvel ajánlani.

 kacagny_238

Vekerdy Tamás: Lélek – jelenlét

Nem a pszichológus álláspontja olvasható ki azokból a "szösszenetekből", amelyek eredetileg a rádió Muzsikáló Reggelek című műsorában hangzottak el: inkább egy nagy tudással felvértezett ember élettapasztalatokkal alátámasztott bölcs morfondírozásai olvashatók a mindennapi élet kultúrájáról, a politikai kultúráról, az iskola és a szülők gyermekneveléssel kapcsolatos tévhiteiről. A három fejezetre tagolt kötetben előbb A létezés technikáiról olvashatunk, arról, hogy a századvég zaklatott emberének nem kikapcsolódnia kellene időnként, hanem tagolt napirend szerint élnie folyamatosan nyugodtabb életet, ahogy Churchill tette, vagy ahogy az indiai ember teszi évezredek óta, meg arról, hogy a karácsony ne sok és értékes játék utáni nyargalászást jelentsen, hanem derűt, a gyerekekkel való meghitt együttlétet. És sokszor szól a szabadságról, akár úgy, mint a tévedés jogáról, amelyre csak a tépelődő, szabad embernek van esélye, valamint a demokráciáról, amely Bibó szerint nem más, mint az elmélyülten munkálkodó ember szabadsága. Sok bölcs tanácsot olvashat a szülő, de a pedagógus is a gyermeknevelésről: az iskolai osztályozásról, a minél több, főleg természettudományos ismeretet követelő pedagógiai programokról, a testvéririgység helyes kezeléséről és még sok mindenről. A végig, szinte minden sorában megszívlelendő igazságokat közvetítő kötet - feltétlenül ajánlandó szülőknek és pedagógusoknak, de a mindennapi élet feladványaiban nehezen tájékozódó olvasók számára is fontos lehet.

llek-jelenlt_314